Tisdag 25 Jan
Stockholm

Här är frågan som kan sänka Sverigedemokraterna i nästa val

Karl Anders Lindahl varnar SD för frågan som kan orsaka massor av problem i valet.

Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Tiden går fort när man har roligt, och om bara ett år är det val igen. 

Trots att det mesta av debatten hittills har handlat om hur Sverige ska styras efter nästa val så kommer en del riktiga politiska sakfrågor bli viktiga när valdagen närmar sig. 

En av dem är frågan om vinster i välfärden – och det är ett jätteproblem för Sverigedemokraterna

Varför? Jo, eftersom de 12,9 procent av väljarna som gick och röstade på Sverigedemokraterna i valet 2014 blev lovade att SD skulle ta strid mot just vinster i välfärden. SD var inte bara motståndare till att friskolor skulle ta ut vinst, Åkesson själv sa i debatter att partiet ville ha vinsttak i välfärden. 

Nu låter det annorlunda. 

Åkesson pratar nu om regelverk för kvalitet och ekonomiska buffertar – men att ta ut mycket vinst från välfärdsföretag ska inte vara något problem. Med andra ord skulle SD:s politik inte innebära något större problem för de stora företagen med vida marginaler, men blir det jobbigare för den lilla vårdcentralen eller skolan. 

Samtidigt säger Åkesson att det är just den lilla välfärdsföretagaren han vill rädda. Det kommer bli svårt att hålla ihop den kalkylen hela valrörelsen igenom. 

Och Jimmie Åkesson är fullt medveten om att frågan är knepig. Det är därför han så gärna tar debatten med civilminister Ardalan Shekarabi gång på gång. Allt annat skulle ses som fegt och som att SD smiter från debatten med svansen mellan benen. 

Så. Frågan är tung – det är inget snack om saken. Den är tung för väljarna och den är tung för SD:s medlemmar – det vore dumt att utesluta interna strider i SD om detta. 

Frågan är bara om Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson kan sälja in budskapet om vinster i välfärden – och komma undan att man faktiskt ändrat sig i frågan. Annars kommer de rödgröna kunna ta stora segrar på att SD går emot ett vallöfte samtidigt som man ställer sig på Alliansens sida i en fråga där man faktiskt inte riktigt verkar ha folket med sig. 

Vi får se hur det går. Om ett år är det val. Och frågan om vinster i välfärden kan mycket väl sänka Sverigedemokraterna. 

Nej, Jimmie Åkesson kommer inte bli statsmininster – här är varför

Vill du ha vinster i välfärden?
Tack för din röst!
Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela