Tre kvinnor står och blänger på Jimmie Åkesson
Sverigedemokraterna har fortfarande låg andel kvinnor i partiet. - Foto: TT

Sverigedemokraterna sämst på jämställdhet bland medlemmarna

När det gäller att locka till sig kvinnor ligger SD långt efter de andra partierna. Det visar en granskning Nyheter24 gjort.


I samband med #metoo-kampanjen har kvinnors möjligheter i samhället hamnat i mitten av den politiska debatten. 

Förra veckan gick 1641 politiskt aktiva kvinnor ut och skrev under upproret #imaktenskorridorer, som vittnar om övergrepp inom den politiska världen. 

Men hur ser representationen av kvinnor ut i riksdagens åtta partier? Nyheter24 har granskat hur pass stor andel kvinnor som har medlemskap i partierna.

Det enda partiet som har fler kvinnor än män i partiet är Miljöpartiet, som har 58 procent kvinnor. Jämnast är det i  Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, som har på runt 50 procent kvinnor sina medlemsregister. 

Tre av fyra SD-medlemmar är män

Sämst i klassen är Sverigedemokraterna. Bara 25 procent av SD:s medlemmar är kvinnor. 

Carina Herrstedt är ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund. Hon menar att partiet har en tradition av att ha män på toppositioner. 

– Historiskt sett har vi haft svårt att locka kvinnor till partiet, vi har haft en manlig dominans. Det återspeglar sig så klart i riksdagen och på olika listor, säger Herrstedt till Nyheter24.

Även om Herrstedt anser att kompetens måste gå före kön, menar hon att kvinnor kan bidra med andra perspektiv och synpunkter. 

På senare år har allt fler kvinnor synts och hörts inom SD, Herrstedt menar till och med att partiet så småningom kommer få en kvinnlig partiledare. 

– Absolut, varför inte? Det kan jag inte se något hinder för.

Tidigare i år lämnade riksdagsledamoten Hanna Wigh partiet efter att ha anklagat en rikdagsledamot inom SD för sexuella övergrepp. Enligt Kalla Fakta ska partisekreteraren Richard Jomshof känt till övergreppen utan att agera, och i en intervju med Nyheter24 menade Wigh att partiledaren Jimmie Åkesson ljugit om vad han vetat och inte vetat. 

Skandalen fick många att fråga sig om SD:s kvinnosyn, och om det fanns en misogyn kultur inom partiet. Herrstedt menar att så inte är fallet. 

– Jag vill bestämt hävda att det inte finns någon sådan kultur i partiet. Sen kanske de här skandalerna inte direkt gynnar oss. Men jag tror väljarna är tillräckligt smarta för att se vilka frågor vi driver och inte vilken bild som finns av oss.

Andel kvinnliga medlemmar i riksdagspartierna: 

Vänsterpartiet: 50 procent. 

Socialdemokraterna: 46 procent

Miljöpartiet: 58 procent

Liberalerna: 46 procent

Kristdemokraterna: 49 procent

Moderaterna: 41 procent

Sverigedemokraterna: 25 procent

Centerpartiet mäter inte könstillhörighet i sina medlemsregister

Nästa val kan bli Jimmie Åkessons sista som partiledare – här är anledningen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du SD kommer locka till sig fler kvinnor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.