Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan Ebba Busch Tho r på riktigt hota Jimmie Åkesson

- 22/02/2019, 10:20 -

Jimmie Åkesson får passa sig. För nu kommer Ebba Busch Thor och snor hans väljare. Karl Anders Lindahl förklarar hur allt ligger till.

Framgångssagan Kristdemokraterna fortsätter. Mätning efter mätning visar att Ebba Busch Thor är Sveriges snabbast växande politiska kraft just nu, med siffror som närmar sig tio procent. 

Sen valrörelsen började i somras har KD verkligen gjort allt rätt, och Ebba Busch Thor har varit lysande på att profilera partiet i viktiga frågor. 

Ta bara influencerjätten Jonna Lundell, som i ett klipp med en halv miljon visningar berättade att hon röstar på Kristdemokraterna eftersom hon ”haft så mycket problem med sjukvården”.   

Den typen av reklam är ovärderlig – det är nästan så att man kan få för sig att KD är det enda partiet som överhuvudtaget bryr sig om vården – är det enda partiet som ens har en sjukvårdspolitik. Snacka om lyckad profilering.

Kan hota Åkesson

Sverigedemokraterna har under åren varit duktiga på att bryta loss väljare från andra partier – men dessa numera rotlösa medborgare kommer inte rösta på SD i all evighet. 

Många av dem, till och med gamla sossar, skulle kunna rösta på KD, och se Ebba Busch Thor som en mer trovärdig och mänskligare politiker än Jimmie Åkesson. 

Så ja, Ebba Busch Thor kan alltså till och med bli ett hot mot Sverigedemokraterna, framför allt när det gäller de kvinnliga väljarna. 

Men hur stora kan Kristdemokraterna egentligen bli?

Ja, det beror på hur pass bra EBT är på att hålla i sitt momentum. Förr eller senare måste man bredda sin politik och bli ett seriöst regeringsalternativ. 

Lyckas man med det finns det inte som hindrar Busch Thor från att komma upp i Alf Svenssons gamla rekordsiffror på 12 procent. 

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

Faktum är att KD redan gått om Centerpartiet – läs mer om det här!