Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Kollage
Sverigedemokraterna får passa sig. - Foto: Pontus Lundahl/Janerik Henriksson/TT

Nu kan Ebba Busch Thor på riktigt hota Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson får passa sig. För nu kommer Ebba Busch Thor och snor hans väljare. Karl Anders Lindahl förklarar hur allt ligger till.


Framgångssagan Kristdemokraterna fortsätter. Mätning efter mätning visar att Ebba Busch Thor är Sveriges snabbast växande politiska kraft just nu, med siffror som närmar sig tio procent. 

Sen valrörelsen började i somras har KD verkligen gjort allt rätt, och Ebba Busch Thor har varit lysande på att profilera partiet i viktiga frågor. 

Ta bara influencerjätten Jonna Lundell, som i ett klipp med en halv miljon visningar berättade att hon röstar på Kristdemokraterna eftersom hon ”haft så mycket problem med sjukvården”.   

Den typen av reklam är ovärderlig – det är nästan så att man kan få för sig att KD är det enda partiet som överhuvudtaget bryr sig om vården – är det enda partiet som ens har en sjukvårdspolitik. Snacka om lyckad profilering.

Kan hota Åkesson

Sverigedemokraterna har under åren varit duktiga på att bryta loss väljare från andra partier – men dessa numera rotlösa medborgare kommer inte rösta på SD i all evighet. 

Många av dem, till och med gamla sossar, skulle kunna rösta på KD, och se Ebba Busch Thor som en mer trovärdig och mänskligare politiker än Jimmie Åkesson. 

Så ja, Ebba Busch Thor kan alltså till och med bli ett hot mot Sverigedemokraterna, framför allt när det gäller de kvinnliga väljarna. 

Men hur stora kan Kristdemokraterna egentligen bli?

Ja, det beror på hur pass bra EBT är på att hålla i sitt momentum. Förr eller senare måste man bredda sin politik och bli ett seriöst regeringsalternativ. 

Lyckas man med det finns det inte som hindrar Busch Thor från att komma upp i Alf Svenssons gamla rekordsiffror på 12 procent. 

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

Faktum är att KD redan gått om Centerpartiet – läs mer om det här!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.