Fredag 24 Sep
Stockholm

Jimmie Åkesson kräver riksdagsdebatt om IS-återvändarna

Jimmie Åkesson sitter och pratar i en fåtölj.
Jimmie Åkesson ryter ifrån. Foto: Tomas Oneborg /TT

Jimmie Åkesson vill ha hårdare tag mot hemvändande IS-sympatisörer. Nu kräver han att riksdagen har debatt om hur problemet ska hanteras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu ger sig även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson in i debatten med de återvändande IS-medlemmarna som rest till Syrien och Irak för att gå med i sekten Islamiska Staten

Tidigare har Moderaterna gått ut och krävt att de som rest för att delta i terrornätverk ska bli av med sitt svenska medborgarskap

Jimmie Åkesson tycker också att det är det enda rätta. 

– Om man väljer att resa iväg för att stödja terrororganisationen IS, har man enligt min mening förbrukat all sin rätt att få kalla sig för svensk. Då bör man heller inte vara medborgare, säger Jimmie Åkesson idag. 

Nu har Åkesson begärt en speciell riksdagsdebatt för att diskutera hur man ska hantera problemet med folk som deltagit i terrornätverk och som återvänder till Sverige. 

– Återvändande IS-sympatisörer utgör en stor säkerhetsrisk för Sverige. Vi måste se allvaret i detta, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande. 

Krävs ändrad grundlag

Men att frånta medborgarskap är inte helt lätt. Som Nyheter24 tidigare skrivit om måste man ändra om i grundlagen för att kunna genomföra förslaget. En sådan ändring kan med andra ord vara på plats tidigast 2023. 

Nyligen kom en mätning som visade att SD är klart större än Moderaterna – här kan du se den!

Håller du med Åkesson?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela