Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jonas Sjöstedt vill att fler skolbarn ska skolka – för klimatet

- 14/03/2019, 15:01 -

Svenska ungdomar borde skolka nu på fredag. Det anser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. "Jag tycker det är bra", säger han till Nyheter24.

Imorgon fredag kommer tusentals ungdomar i över hundra länder skolstrejka för att uppmärksamma klimatförändringarna och sätta press på politiker. 

Det som började för ett halvår sedan med att 15-åriga Greta Thunberg skolstrejkade utanför riksdagen har alltså nu växt till en global rörelse – och nu har Greta till och med blivit nominerad till Nobels fredspris.

För Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt räcker det inte att Greta Thunberg klimatskolkar. Han tycker att fler ungdomar borde skippa skolan imorgon. 

– Ja, jag tycker det är bra. Det är den äldre generationen som förstört miljön och nu reser sig den yngre generationen och kräver förändring, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24

Sjöstedt hyllar också Greta Thunberg, och tycker att hon förtjänat att bli nominerad till Nobels fredspris. 

– Det är en mycket värdig nominering. Det är ju på sätt och vis hon som satt igång det här.

Men du uppmanar ungdomar att skolka?

– Som partiledare kan jag ju inte direkt uppmana ungdomar att inte gå i skolan. Men hade jag gått i gymnasiet hade jag definitivt gått ut och demonstrerat, så mycket kan jag ju säga. 

Skolkade du mycket när du var liten?

– Nej, jag var relativt skötsam. 

MER: Pinsamma klippet från 2011 avslöjar Ebba Busch Thors stora miss

Tycker du fler ska klimatskolka?