Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, Facebook kommer inte förbjuda "kritik mot EU"

- 12/04/2019, 10:27 -

Ett konspiratoriskt inlägg sprids just nu på Facebook. Men posten innehåller överdrifter, vinklad och rentav felaktig information.

Ett Facebook-inlägg som just nu sprids snabbt hävdar att Facebook från och med 15 april kommer att införa nya regler ”mot att kritisera EU och eller ländernas regim”. 

Bilden sprids just nu på Facebook. Men informationen är inte sann.

Bland kommentarerna till inlägget kan man läsa "det stinker vänsterdiktatur" och att "EU är som Hitler"

Falsk varning

Men som du förmodligen redan gissat är detta helt enkelt inte sant. 

De nya reglerna på Facebook förbjuder inte någon från att uttrycka sina åsikter om EU, att kritisera EU eller sitt lands regering. 

Däremot gör reglerna att man måste vara verifierad användare innan man kan sponsra ett inlägg på Facebook och på så vis sprida det genom att betala för det. 

Tanken är att nya reglerna ska göra demokratiska val mindre sårbara för stora påverkanskampanjer med anonyma avsändare, och är en konsekvens av den kritik Facebook fått i val runt om i världen. 

Enligt Business Insider kommer Facebook nu be alla som vill sprida nyheter eller information om politik att verifiera sin identitet och geografiska position – detta gäller alla, oavsett åsikt om EU. 

Så, tänk efter ett extra varv innan du sprider inlägg från sidor som inte vill att folk ska veta vilka som gömmer sig bakom kontot. 

Ny undersökning: Så många skulle ALDRIG rösta på Sverigedemokraterna

Är du källkritisk?