Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det hänsynslösa kriget mellan S och SD – här är allt som hänt

- 21/05/2019, 13:56
Kriget mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokaterna

Allt som har hänt mellan S och SD

Tomas Oneborg/SvD/TT, Pontus Lundahl/TT

S och SD har varit i luven på varandra sedan 80-talet. Nyheter24 har listat de senaste konflikterna mellan de två storpartierna.

De två partierna har varit i luven på varandra sedan 1988, då SD som parti först såg dagsljuset. Sedan dess har tvisterna och meningsskiljaktigheterna avlöst varandra både offentligt och i maktens korridorer

Ja – slagen har duggat tätt mellan partiledarna Jimmie Åkesson och Stefan Löfven i debatter, tv-program och intervjuer. Nyheter24 listar de senaste attackerna partierna sinsemellan.

Stefan Löfven och Jimmie Åkesson
De två partiledarna är vana att möta varandra i ringen. Bildkälla: Henrik Montgomery TT/TT

1. Löfvens attack mot Mattias Karlsson

I en debatt gjorde Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson sitt bästa för att föreläsa om demokratisyn för statsminister Stefan Löfven

Löfven lackade då rejält och gick till hårt angrepp mot SD och Karlsson.

– Här har vi ett parti vars företrädare sprungit runt på Stockholms gator med järnrör och kallat unga kvinnor för horor, vars företrädare ställer sig bredvid Waffen SS officierare, vars företrädare säger att media är ett hot mot nationen. Då står du och läxar up mig om demokrati, det är oacceptabelt, röt Löfven.

2. SD:s dokumentärfilm om Socialdemokraterna 

Nyheten kom den 31 juli 2018. SD-ägda nyhetssajten Samtiden skulle släppa en dokumentärfilm. 

– Ja, det stämmer. Vi kommer släppa en långfilm, en slags dokumentär. Vi kommer släppa den lite varstans men främst på vår Youtube-kanal, sade SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till Nyheter24 då.

Den första augusti släpptes den. En nästan två timmar lång dokumentärfilm där de tog upp de mörkare delarna av Socialdemokratin. 

Dokumentärfilmen möttes av både ris och ros av människor som såg den. En som däremot, och rätt självklart, var väldigt kritisk var Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

"Att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt", sa hon om filmen.

3. SD's affischering innan EU-valet

Inför EU-valet 2019 valde SD att gå på offensiven rejält. I en ny reklamkampanj som sitter uppe i Stockholms tunnelbana skrev man "Det är inte första gången som Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa".

SD's reklamkampanj
SD's reklamkampanj

4. Lögnfabriken

Dagarna inför EU-valet 2019 lanserade Sverigedemokraterna deras sajt "Lögnfabriken". En sajt där de ger sin version av olika påståenden som Socialdemokraterna gjort om partiet.

"Den här sidan är ett försök till att balansera det politiska samtalet, minska polariseringen och att från vår sida bidra till en ökad, konstruktiv samhällsdialog. Ett samtal där fakta och vanligt hederligt hyfs går före osakliga angrepp och epitet", skriver SD på sajten.

5. Socialdemokraternas granskning av SD

Den senaste i raden av alla attacker är Socialdemokraternas granskning av SD. De släppte nämligen under tisdagen en rapport med titeln "SD är ett kvinnofientligt parti".

"Sverigedemokraternas politik påverkar kvinnor i Sverige och i Europa. SD är ett främlingsfientligt parti sprunget ur vit makt-rörelsen som återkommande lägger förslag som hotar kvinnors rättigheter. Partiet driver en politik som är direkt kvinnofientlig i såväl Sverige som Europa", skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande om granskningen.

Och med fem dagar kvar till valet är nog inte detta det sista utspelet mellan de två partierna. Vad som händer härnäst? Ja, den som lever får se.

MER: Så mycket bensin drar partiledarnas bilar

Vilka tycker du är bäst?