Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Lena Rådström Baastad är mycket kritisk till SD:s nya video. - Foto: TT

Sverigedemokraternas nya film får hård kritik av S: "Absurt"

Sverigedemokraterna har släppt en långfilm – om Socialdemokraterna. Men nu hår dokumentären hård kritik.


Idag på morgonen släppte Sverigedemokraterna via sin egen tidning Samtiden en långfilmsdokumentär.

I dokumentären tar man upp mörkare delarna av Socialdemokraternas historia, med fokus på den rasism och antisemitism som funnits i partiet. Läs mer om filmen här

"Det är klart att det är viktigt för oss att våra sympatisörer får fakta och information inför valrörelsen, men man vill alltid nå ut till så många som möjligt", har Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallenstein tidigare sagt till Nyheter24

Men hur har Socialdemokraterna gått till hårt motangrepp mot filmen. Det är Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad som riktar hård kritik mot filmen. 

Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt. Bildandet av rasbiologiska institutet är ett exempel på dåtidens strömningar, det kom till genom en enig riksdag stödd på den tidens akademi då sådana tankar betraktades som en vetenskap”, skriver Rådström Basstad på sin Facebook-sida. 

Lena Rådström Baastad menar också att Socialdemokraterna lämnat sitt mörka förflutna bakom sig, men att Sverigedemokraterna fortfarande driver mycket av den politik som filmen handlar om. 

”När de flesta av oss tack och lov har lämnat dessa tankar bakom oss och tar avstånd, kan vi se hur Sverigedemokraterna fortfarande idag lyfter rasbiologiska termer i sitt principprogram, så som ”nedärvd essens” och att de inte tror på att alla människor föds lika. Ett annat exempel är förstås 2:e vice talman och SDs f.d. partisekreterare Björn Söder, som ju nyss upprepade sitt tidigare uttalande om att samer och judar inte är svenska”.

Sverigedemokraternas långfilm lades upp på Youtube vid halv nio i morse, och har i skrivande stund drygt 40 000 visningar. 

Det är inte första gången Sverigedemokraterna släpper en uppmärksammad video. I november förra året, under partiets stora kongress i Norrköping, släppte SD sin valfilm inför 2018

Videon blev mycket omdiskuterad. Vissa menade att den målade en onödigt mörk och dyster bild av Sverige. I videon pratar partiledaren Jimmie Åkesson till och med om "inbördeskrig". 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett filmen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.