Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraternas nya film får hård kritik av S: "Absurt"

- 01/08/2018, 16:01

Sverigedemokraterna har släppt en långfilm – om Socialdemokraterna. Men nu hår dokumentären hård kritik.

Idag på morgonen släppte Sverigedemokraterna via sin egen tidning Samtiden en långfilmsdokumentär.

I dokumentären tar man upp mörkare delarna av Socialdemokraternas historia, med fokus på den rasism och antisemitism som funnits i partiet. Läs mer om filmen här

"Det är klart att det är viktigt för oss att våra sympatisörer får fakta och information inför valrörelsen, men man vill alltid nå ut till så många som möjligt", har Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallenstein tidigare sagt till Nyheter24

Men hur har Socialdemokraterna gått till hårt motangrepp mot filmen. Det är Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad som riktar hård kritik mot filmen. 

Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt. Bildandet av rasbiologiska institutet är ett exempel på dåtidens strömningar, det kom till genom en enig riksdag stödd på den tidens akademi då sådana tankar betraktades som en vetenskap”, skriver Rådström Basstad på sin Facebook-sida. 

Lena Rådström Baastad menar också att Socialdemokraterna lämnat sitt mörka förflutna bakom sig, men att Sverigedemokraterna fortfarande driver mycket av den politik som filmen handlar om. 

”När de flesta av oss tack och lov har lämnat dessa tankar bakom oss och tar avstånd, kan vi se hur Sverigedemokraterna fortfarande idag lyfter rasbiologiska termer i sitt principprogram, så som ”nedärvd essens” och att de inte tror på att alla människor föds lika. Ett annat exempel är förstås 2:e vice talman och SDs f.d. partisekreterare Björn Söder, som ju nyss upprepade sitt tidigare uttalande om att samer och judar inte är svenska”.

Sverigedemokraternas långfilm lades upp på Youtube vid halv nio i morse, och har i skrivande stund drygt 40 000 visningar. 

Det är inte första gången Sverigedemokraterna släpper en uppmärksammad video. I november förra året, under partiets stora kongress i Norrköping, släppte SD sin valfilm inför 2018

Videon blev mycket omdiskuterad. Vissa menade att den målade en onödigt mörk och dyster bild av Sverige. I videon pratar partiledaren Jimmie Åkesson till och med om "inbördeskrig".