Spikat: Systembolaget får grönt ljus för hemkörning av alkohol

- 17/06/2019, 11:42

Regeringen beslutade idag att göra hemleveranser från Systembolaget till en permanent tjänst. Det hela förväntas träda i kraft 1 juli 2019.

Det var under måndagen som regeringen släppte nyheten. De har beslutat att uppdatera avtalet mellan Systembolaget och staten – något som möjliggör att hemkörning av alkoholhaltiga drycker kan bli en del av den ordinarie verksamheten.

Det var förra året som nyheten om att hemleveransen var under prövotid med översyn av regeringen och Systembolaget kom. Och vad det verkar så har "testet" gått galant.

– Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service, och Sveriges restriktiva alkoholpolitik har ett brett stöd. Men för att fortsätta vara relevanta måste också Systembolaget utvecklas, det gör vi nu genom att permanente hemleveranser. Så ser vi till att alkoholmonopolet fortsätter att fungera lika bra som idag, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

"Inte som att beställa en pizza till dörren"

Ja – en stor anledning varför detta avtal sluts är för att matcha konsumenternas förändrade inköpsmönster. Men sakta i backarna, det kommer inte funka direkt som när man beställer bakispizzan på söndagen.

– Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren, sade Annika Strandhäll om tjänsten till Aftonbladet förra året.

Förslaget föreslås träda ikraft redan den 1 juli 2019.

MER: Nya förslaget: Låt 18-åringar köpa alkohol på Systembolaget

Kommer du att testa tjänsten?