Nya förslaget: Låt 18-åringar köpa alkohol Systembolaget

- 30/11/2018, 11:56 -

18-åringar borde få köpa vin och sprit på Systembolaget. Det anser i alla fall Moderaternas toppolitiker Cecilie Tenfjord Toftby. Är man tillräckligt gammal för att dra ut i krig ska man få köpa alkohol, skriver hon i en ny motion.

Inför 18-årsgräns på Systembolaget. Det föreslår nu Moderaternas Cecilie Tenfjord Toftby i en motion till riksdagen. 

"Om vi nu anser att vi är vuxna nog att fatta beslut om att ta värvning eller inte, vem vi ska rösta på och sätta oss bakom ratten på en bil, då bör vi också anses vuxna nog att handla alkohol på Systembolaget", skriver Tenfjord Toftby i sin motion. 

Men det är långt ifrån alla som tycker detta är en bra idé. Systembolaget själva vill inte ha 18-årsgräns, eftersom man tror att detta skulle få drickandet att krypa neråt i åldrarna. 

"Om åldern för att köpa alkohol på Systembolaget sänks till 18 år skulle det bli lättare för yngre personer att få tag på alkohol. Detta skulle leda till ökad konsumtion bland unga och ökade skador", skriver Systembolaget på sin hemsida

Det är inte första gången moderata politiker är ute i spritfrågan. Tidigare har Muf-ledaren Benjamin Dousa föreslagit att alkohol ska få säljas i matbutiker – läs mer om det här!

Vill du ha 18-årsgräns på bolaget?