Tunga siffran för Ebba Busch Thor –  KD backar igen

- 27/06/2019, 08:39 -

Luften ser ut att ha gått ur Kristdemokraterna. Partiet backar rejält i ännu en mätning, och experten tror att det har med abortfrågan att göra.

Kristdemokraterna har haft det svängigt senaste året. Ett par månader innan valet 2018 såg det ut som att partiet skulle åka ut ur riksdagen, men en bra valrörelse gav partiet ordentlig medvind – och partiet har sen dess nått höjder man inte sett på 20 år. 

Men nu tyder det mesta på att luften sakta håller på att gå ur Ebba Busch Thors parti. I en färsk mätning från SVT/Novus tappar KD hela 2,3 procentenheter – man är nu nere på 7,7 procent. 

Abortfrågan kan ha spelat roll

Jämförelsevis är det en mycket bra siffra för KD, men inte alls de höga nivåer partiet låg på för bara några månader sen. 

– Nedgången kom i samband med diskussionen kring abortfrågan och det var ett rejält tapp de sista två veckorna i den förra mätperioden. Nu kan vi konstatera den här nedgången med besked, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Väljarna verkar framför allt ha flytt till Centerpartiet och Moderaterna, som båda går framåt i mätningen. Sverigedemokraterna tappar nästan en hel procentenhet, och har nu förlorat platsen som näst största parti. 

Nyligen gjorde Ebba Busch Thor ett uttalande om abort som fick många att reagera starkt – läs mer om det här.

Kan du tänka dig att rösta på KD?