Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Busch Thor vill att barnmorskor ska kunna vägra utföra abort

- 22/05/2019, 08:22 -

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor anser att det är upp till barnmorskan om hen vill utföra aborter eller inte. Det säger hon i en ny intervju.

Aborträtten har blivit en politisk fråga igen. 

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor intervjuades av Expressen på tisdagkvällen var abort ett av ämnena som diskuterades – och EBT ville vara tydlig med att Kristdemokraterna stödjer aborträtten. 

Men samtidigt anser Ebba Busch Thor att barnmorskor ska ha möjlighet vägra utföra aborter, trots att det ingår i arbetsuppgifterna. 

– Jag tror också att det går att lösa, jag vet att det går att lösa, på arbetsplatser om det finns en barnmorska som av olika anledningar inte vill arbeta med alla arbetsuppgifter, säger Ebba Busch Thor till Expressen

Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor vill att barnmorskor ska få vägra aborter (Per Groth /TT)

Det skulle alltså kunna innebär att kvinnor som vill genomföra en abort alltså inte skulle kunna vara säkra på att få den hjälp man vill ha. 

Kritiker menar också att kvinnor på landsbygden och med låg inkomst skulle drabbas extra hårt av en samvetsfrihetslag. 

En som var snabb att kritisera KD-ledarens utspel var Liberalernas partiledare Jan Björklund, som menar att aborträtten inte blir mycket värd om man inte kan lita på vården. 

Rätten för en kvinna att själv fatta beslutet om abort, riskerar att inte bli värd något om sjukvårdens personal ges rätt att vägra att utföra abort”, skriver Björklund på Twitter. 

MER POLITIK: Hänsynslösa kriget mellan S och SD – här är allt som hänt

Håller du med Ebba Busch Thor?