Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfvens nya hyllning till Greta Thunberg: "En generations röst"

- 10/09/2019, 15:31 -

Stefan Löfven vill nu rida på Greta-vågen. I dagens regeringsförklaring hyllade statsministern den 16-åriga klimataktivisten.

Greta Thunberg är kanske en av Sveriges mest omtalade personer just nu. Den 16-åriga klimataktivisten har gång på gång hamnat i ramljuset för sitt stora engagemang. 

Här på hemmaplan har det under sommaren mest varit snack om Thunberg omtalade båtresa över Atlanten. 

Och idag fick Greta Thunberg en shoutout i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring inför riksdagen idag. 

Löfven påpekade att årets juli månad varit den varmaste som någonsin uppmätts, och menade att regeringen ska ta klimatutmaningen på allvar. 

– Greta Thunberg har blivit en hel generations röst när hon kräver att vi lyssna på forskningen och vidtar åtgärder, sa Löfven i regeringsförklaringen. 

Han fortsatte: 

– Den globala uppvärmingen hotar att i grunden förändra förutsättningarna för mänskligt liv på jorden. 

Greta är kritisk mot politikerna

Men frågan är om Thunberg skulle hylla Löfven tillbaka. I somras riktade 16-åringen hård kritik mot partiledarna, och kallade politikernas inställning för "skrämmande". 

"Inte hos ett enda parti finns ens en början på insikt. Klimatkrisen existerar inte i deras värld", skrev Thunberg på Twitter

Dessutom är det oklart om regeringens klimatlöften är så mycket att hänga i julgranen. Senast för några dagar sedan fick Löfvens nya klimatsatsning kritik av Riksrevisionen, skriver Expressen

Anledningen? Jo, revisionen menar att det är omöjligt att se om regeringens åtgärder är effektiva överhuvudtaget. 

Mer: Greta Thunberg hyllas efter ärliga inlägget om sin diagnos