Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg hyllas efter inlägget om sin diagnos

- 01/09/2019, 09:11 -

Greta Thunberg har arbetat för klimatet i mer än ett år – och fått en hel del kritik på vägen. Bland annat har hon fått hatfulla kommentarer om sin asperger diagnos, något som Thunberg nu besvarar.

Greta Thunberg har skolstrejkat för klimatet i mer än ett år. Under denna tid har hon åstadkommit flera saker, bland annat vunnit utmärkelser, gjort en låt för klimatet, pratat på flera toppmöten och nu senast utfört en båtresa till USA. 

Sedan Thunberg blev en offentlig person har hon även varit öppen med sin asperger diagnos – något som lett till en hel del hatfulla kommentarer. I ett inlägg på Instagram slår Thunberg nu tillbaka mot alla "haters", och förklarar varför hennes diagnos är en fördel.

Resa till USA 

Under onsdagen kom Thunberg fram till USA efter en två veckors resa över Atlanten till USA. Där ska hon delta på FN:s klimattoppmöte, innan det bär vidare till Mexiko och Kanada för ytterligare klimatarbete. 

Under lördagsnatten, svensk tid, lyfte hon en annan viktig fråga – hur hennes asperger diagnos påverkar henne. 

Greta Thunberg
Bildkälla: Instagram/gretathunberg

"Är en superkraft"

Thunberg inleder sitt inlägg med att bemöta de personer som har kritiserat hennes utseende och det faktum att hon inte är enligt normen – och menar att de ger sig på detta då de inte har något annat att kritisera. 

Hon fortsätter med att beskriva hur hennes diagnos kan vara till hennes fördel: 

"Jag har asperger syndom och det betyder att jag ibland är jag lite annorlunda från normen. Och under rätt omständigheter – är det en superkraft."

Diagnosen har begränsat förr

Därefter förklarar Thunberg varför hon valt att vara så öppen med sin diagnos, och beskriver att den har stoppat henne förr: 

"Jag är inte öppen med min diagnos för att "gömma" mig bakom den, utan för att jag vet att många ignoranta människor fortfarande ser det som en "sjukdom" eller något negativt. Och tro mig, min diagnos har begränsat mig förr. Innan jag började skolstrejka hade jag ingen energi, inga vänner och pratade inte med någon. Jag satt bara ensam hemma, med en ätstörning." 

Klimataktivisten avslutar inlägget på en positiv not – hur hennes klimatarbete har gett henne ett syfte:

"Allt det är borta nu, eftersom jag har hittat mening, i en värld som ibland kan kännas meningslös för många människor". 

Greta Thunberg
Bildkälla: Alik Keplicz/AP

Hyllas i kommentarerna  

Inlägget blev snabbt hyllat och har i skrivande stund över en halv miljon likes. I kommentarerna får Thunberg bland annat beröm för sin styrka och sitt mod – och uppmannas fortsätta klimatarbetet.  

Läs även: Ett år med Greta Thunberg – här är hennes otroliga resa

Tycker du Gretas inlägg var bra?