Slopa-rokförbudet
Slopa rökförbudet - Foto: Instagram/Lufswe, Lars Pehrson/SvD/TT

Hårda förslaget: Låt folk röka på uteserveringar igen

Den 1 juli 2019 trädde det nya rökförbudet i kraft, något som inte faller alla i smaken. Till den kritiska skaran tillhör riksdagsledamöterna Joar Forsell (L) och Gulan Avci (L). I en motion kommer de nu med ett hårt förslag: Slopa rökförbudet.


Det har gått drygt tre månader sedan det nya rökförbudet trädde i kraft och långt ifrån alla är nöjda. 

Bland annat har flera ordningsvakter uttalat sig om situationen och sagt att deras arbete på många sätt har försvårats sedan förbudet blev verklighet. 

Även de liberala riksdagsledamöterna Joar Forsell, skattepolitisk talesperson och Gulan Avci, vice ordförande för arbetsmarknadsutskottet, tillhör den kritiska skaran.

I en fristående motion kommer de nu med ett hårt bud: Slopa rökförbudet på uteserveringar.

"Politiker ska inte detaljstyra"

I en intervju med Nyheter24 berättar Joar Forsell om vad som har föranlett författandet av motionen, och varför han och Gulan Avci anser att rökförbudet bör avvecklas. 

– Vi tycker inte att politiker ska förbjuda saker på den detaljnivån. Man måste få fatta beslut om den egna kroppen och sitt egna liv. Man måste få leva och inte bara överleva, säger Joar Forsell. 

Han fortsätter, och betonar att deras uppfattning är att människor redan är medvetna om farorna med cigaretter: 

– Det är allmänt vedertaget att de är farligt med rökning och vi bedömer att alla människor känner till det. Men att folk väljer att röka ändå tyder ju på att de faktiskt vill det, och då måste man få fatta det beslutet själv. 

Fler anledningar till att slopa 

Även om individens frihet tycks vara den huvudsakliga anledningen till att riksdagsledamöterna vill slopa förbudet ser de även mycket annat som talar för att upphäva lagen.

Bland annat menar Joar Forsell att nedskräpningen har ökat sedan förbudet infördes. Han nämner även att man kan bli en trafikfara om man hela tiden ska ta hänsyn till olika entréer som man inte får röka framför. 

– Det har helt enkelt lett till massor av problem som inte är rimliga. 

"Stort övertramp" 

Istället för förbud menar Joar Forsell att det finns andra vägar att gå. Bland annat tar han upp att man kan fråga en rökande person att flytta på sig eller själv flytta på sig om man stör sig på lukten. 

Han ser även att det finns andra alternativ rent politisk:

– Som politiker kan man stifta lagar eller ta ut skatt eller föra informationskampanjer. Och lagstiftning är ju den hårdaste av de här metoderna. Det är bara ett så stort övertramp att förbjuda det helt. 

Inför rökförbudet proteserade Liberala ungdomsförbundet genom att röka cigaretter i cigg-dräkter. Bildkälla: Instagram/Lufswe

Positiv till att motionen kan gå igenom 

Även om det är ovanligt att motioner röstas igenom ställer sig Joar Forsell ändå positiv till att han och Gulan Avcis förslag kan accepteras. 

– När beslutet om förbudet fattades var en stor majoritet emot. Nu har vi ju även sett de här stora konsekvenserna av beslutet. Så min förhoppning är att förslaget kan gå igenom, avslutar Joar Forsell. 

Om rökförbudet:

Den 1 juli 2019 utökades rökförbudet i Sverige så att det även blev förbjudet att röka: 

  • På uteserveringar. 
  • På perronger utomhus.
  • På skolgårdar, lekplatser, förskolor och fritidshem. 
  • Vid entréer där allmänheten har tillträde. Du får alltså inte ta en cigarett utanför en affär. 
  • I lokaler för hälso- och sjukvård. 
  • I lokaler avsedda för gemensamt bruk i bostäder. 
  • På inhägnade idrottsplatser. 

Rökförbudet innefattar även e-cigaretter. De som snusar eller tuggar tuggtobak drabbas alltså inte. Ägaren av lokalen, eller den som disponerar den, är ansvarig för att lagen följs. 

Läs även: Nya rökförbudet 2019: Här är allt du behöver veta

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du man ska slopa rökförbudet?
Tack för din röst!