Torsdag 9 Dec
Stockholm

Nya förslaget från Hani Bali (M): Utred legalisering av cannabis

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali vill utreda legalisering av cannabis genom att införa statligt reglerad försäljning.
Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali vill utreda legalisering av cannabis genom att införa statligt reglerad försäljning. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / Shutterstock

Nu vill Modernaternas riksdagsledamot Hanif Bali utreda om Sverige skulle kunna införa statligt kontrollerad försäljning av cannabis. Anledningen är att han vill stoppa de kriminella gängens finansiering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med hjälp av en så kallad motbok vill Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali införa statligt kontrollerad försäljning av cannabis. 

Motboken var en metod med ransoneringar för att begränsa och kontrollera svenskarnas alkoholinköp vid 1900-talets början. 

Den vanligast ransonen var då tre liter sprit i månaden för en man och en halvliter per kvartal för en kvinna.  Riksdagsledamoten uppger att motboken är en metod skulle gå att tillämpa för reglering av cannabisbruk.

– Man kanske skulle kunna gå tillbaka till det. Att vi har statlig kontroll på hela kedjan. Från produktion och försäljning till innehav, och med ett register. Då kan man sätta dit folk som säljer olagligt, säger Hanif Bali till SvD.

EUROPÉER KÖPER KNARK FÖR 30 MILJARDER EURO OM ÅRET

I EU:s tredje stora rapport om narkotikamarknaden så går det att läsa att européer köper knark för 30 miljarder euro om året. Handeln omges av mer och mer våld. I rapporten går det också att läsa att kriminella gäng i storstäder använder ensamkommande för att sälja cannabis. Det finns en koppling mellan svensk narkotikapolitik och gängkriminalitet.

– Jag tycker att det är konstigt att ingen vill prata om hur man ska strypa vinsterna för de här gängen, säger riksdagsledamoten Hanif Bali till SvD.

DAGENS DEBATT GYNNAR GÄNGEN

Bali menar den nuvarande debatten om avkriminalisering av drogerna bara bidrar till att gängen får behålla pengarna. Istället vill riksdagsledamoten strypa tillgångarna genom att införa exempelvis en motbok.

NUVARANDE METODEN LEDER BARA TILL ESKALERING

Bali menar att politikernas metod hittills att höja straffen och anställa fler poliser inte har fungerat och bara leder till en eskalering. Bali menar att det leder till att polisen förklarar krig mot drogerna och att det inte blir lyckosamt. 

I Moderaterna idag finns det inga konkreta förslag om legalisering av cannabis. Hanif Bali uppger att han har försökt att skapa en diskussion genom ett pm.

LÄS MER: Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruk

LÄS MER: Hanif Balis bil vandaliserad igen "Jag orkar inte mer"

LÄS MER: Hanif Bali till attack mot Carl Bildt: "Extremt mycket fel"

Skulle du vilja införa motbok för att reglera drogförsäljningen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela