Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna största parti i ny mätning - S tappar

- 19/12/2019, 07:57 -

För första gången i SVT/Novus mätning är Sverigedemokraterna det största partiet. Samtidigt ser man hur Socialdemokraterna tappar.

Sverigedemokraterna har legat och nosat på att vara största parti i flera mätningar den senaste tiden.

Nu skördar SD nya framgångar då de för första gången i historien kan kalla sig Sveriges största parti enligt SVT/Novus väljarbarometer.

Partiet toppar barometern med hela 24 procent, en ökning med 2,5 procentenheter sedan den förra mätningen.

Socialdemokraterna tappar

Medan Sverigedemokraterna går framåt, tappar Socialdemokraterna. I mätningen landar partiet på 23,7 procent, alltså endast 0,3 procentenheter efter Sverigedemokraterna.

Skillnaden är dock att när det ser ut att blåsa medvind för SD, blåser det motvind för sossarna. S tappade nämligen 2,3 procentenheter sedan förra mätningen.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna tappar väljare

Moderaterna har på senare tid närmat sig Sverigedemokraterna. Bland annat har partiledaren Ulf Kristersson haft ett möte med Jimmie Åkesson. Men något lyft för Moderaterna i opinionen har det inte blivit. M tappar 0,4 procentenheter och enligt SVT tappar man väljare till just SD. 

Även Kristdemokraterna tappar väljare till Sverigedemokraterna. 

MER: Nya förslaget: Låt skolor sätta betyg i årskurs fyra