Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åkessons fiaskosiffror : Så få vill ha Sverigedemokraterna i regering

- 10/01/2020, 09:57 -

Mindre av en femtedel av väljarna vill se Sverigedemokraterna i regering. Det visar en ny mätning av Aftonbladet/Demoskop.

Sverigedemokraterna har gått som tåget i opinionssiffrorna på sistone, men partiet verkar ha det kämpigt när det kommer till att vinna över det svenska folkets förtroende.

I en ny mätning av Aftonbladet/Demoskop visar det sig att mindre än en femtedel av väljarna vill se partiet i regering.

Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraterna kämpar med förtroendet i en ny mätning. Bildkälla: Adam Ihse TT/TT

Majoritet utesluter framtida röster på SD

I undersökningen uppger 55 procent att det är uteslutet att rösta på Sverigedemokraterna i framtiden. 

Bland de som svarat att de kan tänka sig att rösta på SD så är det bara nio procent som menar att man kan tänka sig att göra det i nästa val.

Men även Socialdemokraterna och Moderaterna har det lite kämpigt på den fronten.

I undersökningen uppger 40 procent av deltagarna att de inte kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna och 33 procent att de inte kan tänka sig att rösta på Moderaterna. 

15 procent vill se Sverigedemokraterna i regering

I undersökningen anser 54 procent av deltagarna att Sverigedemokraterna inte har kompetenta företrädare, medan 30 procent tycker att de faktiskt har det.

I mätningen vill endast 15 procent av de tillfrågade att Sverigedemokraterna ska ingå i en regering, alltså procentuellt lägre än vad partiet uppvisat på sistone i flera opinionsmätningar.

Så kommer vi att få se Sverigedemokraterna i en regering nästa val? Nej inte som det ser ut just nu, om väljarna får bestämma.

MER: SD-toppen Simon Alm stängs av: "Anser sig vara odödlig"