Stefan Löfven
Stefan Löfvens socialdemokrater tappar i opinionen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Socialdemokraterna backar i ny mätning – SD och M ökar

Socialdemokraterna backar igen. Sverigedemokraterna och Moderaterna går framåt. Nya mätningen visar att coronaeffekten håller på att klinga av.


Coronaeffekten verkar avta för Stefan Löfven och Socialdemokraterna – åtminstone om man tittar på SVT/Novus nya mätning för augusti. 

S är fortfarande största parti med stor marginal – men hoppet ner till Moderaterna och Sverigedemokraterna har minskat sen i somras. 

I nya mätningen tappar Socialdemokraterna 2,3 procentenheter sen i  juni. Moderaterna går fram 0,5 procentenheter och SD ökar med en procentenhet. 

Det betyder att S tappat drygt tre procentenheter sen toppnoteringen på 31,5 i maj. 

SD störst bland männen – S störst bland kvinnorna

Det är framför allt bland manliga väljarna som striden om rösterna är tuffast. Där är nu Sverigedemokraterna största parti – drygt var fjärde svensk man skulle rösta på Jimmie Åkessons parti om det var val idag. Dock ligger S och M tätt efter. 

Bland kvinnorna är Socialdemokraterna överlägset störst med nästan en tredjedel av den kvinnliga opinionen i ryggen, enligt Novus. 

Liberalerna och Miljöpartiet under spärren

Bland småpartierna är förändringarna mycket små jämfört med juni. Värt att nämna är att Liberalerna går ner 0,1 procentenhet och nu ligger på anmärkningsvärt låga 2,9 procent. Även Miljöpartiet ligger kvar under riksdagsspärren. 


Miljonregnet: Så mycket får Miljöpartiets Isabella Lövin när hon avgår

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!