Annie Lööf (C) vill ändra svensk grundlag – för att skydda mot Jimmie Åkesson (SD) och Sverigedemokraterna.
Annie Lööf (C) vill ändra svensk grundlag – för att skydda mot Jimmie Åkesson (SD) och Sverigedemokraterna. - Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT och Christine Olsson/TT

Centerpartiets nya förslag – för att skydda mot SD

Centerpartiet presenterade på måndagen två nya förslag på ändringar i grundlagen – för att skydda svensk demokrati från Sverigedemokraterna.
– Vi får inte vara naiva, säger Annie Lööf (C), medan Jimmie Åkesson hävdar att C-ledaren inte förstår vilka SD är.


Under måndagen höll Annie Lööf (C) sitt årliga sommartal på Långholmen i Stockholm. 

Vid talet presenterade C-ledaren två nya förslag som är menade att skydda svensk grundlag mot hastiga förändringar och som ska stärka de oberoende domstolarna i landet.

Motiveringen bakom förslagen? Att skydda demokratin – från Sverigedemokraterna.

Lööf: "Får inte vara naiva"

Mer specifikt talade Lööf om de partier som, i länder såsom Ungern och Polen, urholkar demokratin efter ett maktövertagande. 

Enligt partiledaren följer Sverigedemokraterna samma linje som dessa partier, särskilt vad gäller inskränkningar i pressfriheten.

Annie Lööf. Foto: Christine Olsson/TT

– Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin, sa hon under talet.

Åkesson: "Låtsas att hon inte förstår"

Utspelet togs inte emot väl av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

"Det är tydligt att Annie Lööf inte förstår, eller mer sannolikt låtsas att hon inte förstår, vilka Sverigedemokraterna är eller vad vi vill.” skriver han i en skriftlig kommentar till Aftonbladetoch fortsätter:

Jimmie Åkesson. Foto: Janerik Henriksson/TT

”Jag tror att vi och Centerpartiet skulle kunna enas om många förslag kring att stärka demokratin. Värnandet om den svenska demokratin är Sverigedemokraternas starkaste ledstjärna och jag tror faktiskt att Annie Lööf innerst inne vet det."

Centerpartiets nya förslag

För att stärka den liberala demokratin i Sverige presenterar Centerpartiet två nya förslag. Det första gäller hur pass enkelt en grundlag ska kunna ändras.

Idag krävs två riksdagsbeslut med enkel majoritet med ett mellanliggandeval, som även kan vara ett extraval. Här kräver man nu att det ska vara en kvalificerad majoritet vid dessa beslut och att ett ordinarieval, inte extraval, måste hållas däremellan. 

Foto: Gusaf MŒnsson/SvD/TT

Det andra förslaget gäller svensk domstol och hur domare ska tillsättas, hur många de ska vara, med mera. Man vill också tillsätta en särskild författningsdomstol som ska kontrollera huruvida nya lagar strider mot svensk grundlag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.