Stockholm

Experten svarar: Kommer Magdalena Andersson bli statsminister?

Magdalena Andersson kan bli Sveriges nästa statsminister.
Magdalena Andersson kan bli Sveriges nästa statsminister. Foto: Robin Ek/TT och Jessica Gow/TT

Stefan Löfven har avgått som partiledare för Socialdemokraterna och Magdalena Andersson har blivit hans efterträdare. Men hur sannolikt är det att Andersson också blir Sveriges nästa statsminister? Nyheter24 frågade statsvetaren Jenny Madestam.


Läs mer

Under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg, som inleddes den 3 november, avgick Stefan Löfven som partiledare. Läs mer om vad som händer efter hans avgång här.

Nu har den tidigare finansministern Magdalena Andersson tagit över partiledarposten.

Nyheter24 har pratat med statsvetaren Jenny Madestam om hur stor chansen är, och vilka hinder som finns, för att Andersson ska bli landets nästa statsminister.

Magdalena Andersson. Foto: Jessica Gow/TT

Kommer Magdalena Andersson bli statsminister?

Enligt Madestam kommer Magdalena Andersson troligtvis presenteras som talmannens första statsministerförslag och riksdagen kommer då att få ta ställning till detta i en omröstning.

Men hur sannolikt är det egentligen att Magdalena Andersson tolereras som statsminister av riksdagen?

Jenny Madestam är statsvetare vid Södertörns högskola. Foto: Jessica Gow/TT

– Det som talar för Andersson är att det finns egentligen inget parti som har något intresse av att det skulle bli en regeringskris och ett sånt här struligt läge igen, säger Madestam.

Hon förklarar vidare att mandatfördelningen i riksdagen är densamma som när Stefan Löfven, efter att ha blivit bortröstad, sedan blev återvald av under försommaren. Det talar för att det vore svårt för oppositionen att få fram Ulf Kristersson som statsminister istället.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Johan Nilsson/TT

– Men, och det finns ett litet "men" här och ett frågetecken. Det är ju då att Vänsterpartiet, och även Centerpartiet, men mest Vänsterpartiet, börjat tala om att man eventuellt har villkor för att trycka på antingen grön knapp eller orange knapp, det vill säga att man lägger ner sina röster, förklarar Madestam.

Mer specifikt rör det sig då om att Vänsterpartiet vill förhandla om olika budgetfrågor.

Om Andersson inte skulle tolereras av riksdagen har talmannen fyra försök på sig att presentera en ny statsministerkandidat som riksdagen ska rösta om. Accepteras ingen kandidat under dessa omröstningar blir det extraval. 

Magdalena Andersson kan bli historisk

Om Magdalena Andersson röstas fram som statsminister kommer hon att bli historisk på så vis att hon därmed blir Sveriges första kvinnliga statsminister.

Foto: Robin Ek/TT

– Det är ju också 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige, så på så sätt finns det ju en väldig symbolik i detta, konstaterar Madestam och fortsätter avslutningsvis:

– För Socialdemokraterna är det ju också oerhört stort naturligtvis att man då får vara med och tillsätta sin partiledare som den första kvinnliga statsministern.

Skulle du vilja se Magdalena Andersson som statsminister?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.