Karl Anders Lindahl anser att debatten om förorten fullständigt spårat.
1 av 2
Karl Anders Lindahl anser att debatten om förorten fullständigt spårat. - Foto: Nyheter24/TT
Alliansledarna åker och tittar på Husby.
2 av 2
Alliansledarna åker och tittar på Husby. - Foto: TT

Varför pratar ni om förorten som om det vore en laglös krigszon?

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl har tröttnat på lögnerna – och på en debatt om utanförskapsområden som spårat fullständigt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter att ha lyssnat på partiledartal i Visby hela veckan känner jag en liten klump i magen. Vågar jag överhuvudtaget återvända till mitt kära Kista när Almedalsveckan är slut?

Svenska politiker har under veckan målat upp förorten som ett slags postapokalyptiskt Mad Max-land, där bensin byts mot vapen och man grillar råttor över öppen eld.

Politikernas utspel om förorten är inte bara fullständigt urspårade, de är också ofta osanna.

“Hus som bygger en mur mot världen utanför. Ensamma maskrosor som orkat sig upp i betongens sprickor. Enstaka vajande grässtrån". Så sa Centerpartiets Annie Lööf i sitt tal i veckan.

Faktum är att många av de utanförskapsområden som politiker pratar om är bland de grönaste stadsnära bostadsområden man kan bo i.

Men det är inte bara lögner, det finns också spektakulära utspel. Sverigedemokraterna vill skicka in en speciell insatsstyrka i förorten för att “rensa upp”. Klart det finns brottslighet, kriminalitet och arbetslöshet i förorten. Många problem måste lösas. Men debatten måste bli sundare.

Vänd på det. Varför inte införa utegångsförbud på Södermalm, där grov misshandel och narkotikabrott är vardag? Kanske vi ska skicka in insatsstyrkan på Stureplan, där sexuella ofredanden, knark och misshandel sker så gott som varje kväll?

Fast nej, det går ju inte för sig. Vilket liv det skulle bli! I innerstan finns ju viktiga människor. I förorten finns det få politiker, företagsledare och höga beslutsfattare. Då kan man ljuga, överdriva och prata om dessa bostadsområden som det värsta Sverige har att erbjuda.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.