Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD varnar för "oansvarig invandring" – men här är faktan bakom siffrorna

150 535 människor har fått uppehållstillstånd i Sverige 2016. "Oansvarigt" enligt SD, men vad betyder siffrorna egentligen?

Vad betyder siffran 150 535 egentligen?

SD kallar det för "ansvarslös invandring".

"Vi väljer välfärd före ansvarslös massinvandring!"

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

2016 utfärdade Migrationsverket 150 535 uppehållstillstånd. 150 535 personer fick av olika skäl rätten att stanna i Sverige, vissa tillfälligt och andra permanent.

Det är en siffra som Sverigedemokraterna gärna använder när de snackar om invandring. På Instagram har partiet slängt sig med siffran och kallar det "oansvarig invandring". Samma sak sker på Facebook: "Vi väljer välfärd före ansvarslös massinvandring!" skriver partiet.

sverigedemokraterna uppehållstillståndFaksimil / Instagram

I en tid när falska nyheter alltför ofta misstas som äkta är det extra viktigt att granska budskapet från SD. Finns den där "ansvarslösa massinvandringen" på riktigt?

Nej, den som tar sig tiden att verkligen granska statistiken över utfärdade uppehållstillstånd 2016 ser något annat.

Siffrorna finns på Migrationsverkets hemsida och visar att det bara är drygt hälften, 86 719 personer, som asylinvandrat eller anhöriginvandrat för att en anhörig haft asylskäl.

Vilka är då dessa andra människor som bidrar till den, enligt SD oansvariga, invandringen?

Cirka 25 000 personer har kommit hit för arbetsmarknadens skull. 13 000 av dem är arbetstagare, ett fåtal är egna företagare och nästan 1 000 personer är gästforskare. "Ansvarslös massinvandring", alltså.

10 000 av uppehållstillstånden har gått till studerande. Tack vare den "oansvariga invandringen" har vi bland annat 1 000 doktorander och 8 000 gäststuderande som kan uppehålla sig i Sverige.

4 327 av personerna som fått tillåtelse att stanna i Sverige är från EES-länder, alltså länder som ingår i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Ytterligare 7 283 av uppehållstillstånden har gått till barn som fötts i Sverige, vars föräldrar haft permanenta uppehållstillstånd. De barnen har alltså inte ens invandrat.

I siffran 150 535 ingår även adoptivbarn, idrottsutövare och praktikanter.

150 535 är siffran på antalet uppehållstillstånd som utfärdas, men det är omöjligt en siffra som visar "ansvarslös invandring".

Om skribenten:

Emma Lindström är politisk reporter på Nyheter24.

Läs fler av hennes krönikor:

Jimmie Åkesson är ingen partiledare – han är en gud

Jag hoppas inte en jävel som kommer till Sverige anpassar sig

Nej killar, jag vill inte att ni säger "hej" till mig

Litar du på Sverigedemokraterna?