Nej, Jimmie Åkesson kommer inte bli statsminister – här är varför

- 20/05/2017, 13:52 -
Karl Anders Lindahl sågar tanken om Jimmie Åkesson som statsminister.

Karl Anders Lindahl sågar tanken om Jimmie Åkesson som statsminister.

Nyheter24/TT

Med tanke på hur riksdagens regler fungerar är det dags för SD-anhängare att sätta sig ner i båten, menar Karl Anders Lindahl.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Här om dagen skapade Jimmie Åkesson rabalder när han gick ut och sa att han är en trolig statsministerkandidat till nästa val.

SD-anhängare jublade, och menade att deras partiledare snart kommer att leda landet. Men nej, det kommer han faktiskt inte göra.

Varför kommer det inte att hända då? Jo, det är faktiskt inte så komplicerat. Det beror helt enkelt på hur riksdagen funkar.

Om opinionsläget står sig som det ser ut idag kommer SD få mellan 16-19 procent, och blir näst största parti. Dessutom riskerar både KD och MP att åka ut ur riksdagen.

SD skulle i så fall vara tvungna att få med sig riksdagen på en statsministeromröstning, något som knappast lär hända eftersom det räcker om hälften av riksdagsledamöterna röstar MOT Åkesson för att chanserna ska vara borta.

De partier som inte röstar för Jimmie Åkesson lär med största sannolikhet rösta mot. Därmed är chanserna för att Jimmie Åkesson ska bli statsminister obefintliga med tanke på att han bara skulle ha med sig ungefär en femtedel av riksdagen. Dessutom lär knappast någon av alliansledarna gå med på ett sådant upplägg.

Men!

Låt oss säga att Sverigedemokraterna gör ett drömval, och överträffar alla förväntningar och analyser. Säg att man gör en repris av Trumps överraskning.

Låt oss dessutom säga att Anna Kinberg Batra avgår som Moderat-ledare på valnatten och ersätts av en mer SD-vänlig partiledare. Perfekta förutsättningar alltså.

Även då skulle det vara så gott som omöjligt för Jimmie Åkesson att röstas fram som ny statsminister, eftersom han fortfarande skulle ha en majoritet av riksdagen emot sig (så vida inte SD tillsammans med ett SD-vänligt M och ett SD-vänligt KD skulle skrapa ihop över 50% av rösterna).

Så, om du går runt och hoppas på att Åkesson snart kommer vara statsminister, kom ihåg att det är mer eller mindre omöjligt.

Vill du läsa mer om vad som krävs för att Löfven ska avgå? Det kan du göra här!

Tror du Åkesson blir statsminister ändå?