Måndag 19 Apr
Stockholm

Krisen har bara börjat för Miljöpartiet

Först när språkrören bytts ut kan Miljöpartiet röra sig uppåt, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Berättelsen om maskrosen är en favorit bland miljöpartister. Ofta talar man om blomman som alla tycker är ett ogräs, som ser svag ut men som kan bryta igenom asfalt.

Senast på partikongressen i helgen stod språkröret Isabella Lövin och drog historien om maskrosen som bryter igenom asfalten mot alla odds. Tanken var att det skulle inspirera, antar jag.

Men just nu måste den där asfalten kännas väldigt tjock för Miljöpartiet. Regeringstiden har slitit på idealen och partiets trovärdighet.

"Det ser inte så bra ut", sa språkröret Gustav Fridolin inför en knäpptyst kongressal på söndagen. Resten av talet handlade om att det inte riktigt går så dåligt och att det snart vänder. Miljöpartiet ska vara större i valet 2018 än vad man var 2014, menade Fridolin.

Jo tjena.

Tiden med stora skandaler och interna strider kanske är över för Miljöpartiet. Men nu står partiet inför nästa kris – att få tillbaka väljarnas förtroende och samtidigt sitta i regering. Det är en uppgift Miljöpartiet gång på gång visat att man inte klarar av.

Nej, krisen kommer fortsätta fram till valet, och om man klarar sig kvar i riksdagen kommer förmodligen fyra nya tuffa år vänta. Inte förrän språkrören är utbytta kan Mp vänta sig något uppsving – Romson, Lövin och framförallt Fridolin kommer i framtiden förknippas med opinionsras, kaos och kris.

Och den där maskrosen då? Ja, den får nog ligga under flera lager asfalt i många år till.

Tror du Miljöpartiet klarar sig kvar i riksdagen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela