Stockholm

Valresultatet är ingen seger för Sverigedemokraterna – det är ett fiasko

. Foto: Nyheter24/TT

Kyrkovalet 2017 är Sverigedemokraternas kanske största prestigeförlust på många år.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sverigedemokraterna gick framåt i kyrkovalet. Ja, allt annat hade väl varit en sensation utan motstycke. Sen senaste kyrkovalet 2013 har SD dubblat sig i opinionsmätningarna, och platsen som näst största parti är än så länge stabil. 

Och ja, Sverigedemokraterna går fram i kyrkovalet. Men valet är långt ifrån en succé för SD. 

SD ökar knappt tre procentenheter, och lägger sig på 9,2 procent. Med tanke på senaste årens arbete är detta ett fiasko för Sverigedemokraterna. Man har lagt mycket prestige på valet, uppmanat och uppmuntrat väljare och företrädare att engagera sig. SD har gjort vräkiga reklamfilmer och kampanjer, man har verkligen gjort allting för att mobilisera sina sympatisörer. 

Men nej, det har inte verkat funka så bra alls. Visst, antalet personer som röstade på SD dubblades jämfört med 2013, men det är uppenbart att man misslyckats med att få sina väljare att gå och rösta.

Och kom inte och säg att valet inte är viktigt. För Sverigedemokraterna innebär valresultatet partiets största prestigeförlust på många år, kanske någonsin. Kyrkovalet var valet där kampanjapparaten och folkrörelsen SD skulle visa vad man gick för. Hade SD hamnat på 15 procent hade det varit en succé. 

I stället kommer man alltså knappt upp till tio. Hade detta varit ett riksdagsval hade Jimmie Åkesson fått avgå illa kvickt, och kanske har SD till och med gjort en storfelbedömning här. En felbedömning som kan stå dem dyrt. 

Detta val kan skada det sverigedemokratiska självförtroendet mer än vad partiet har råd med. 

Trodde du SD skulle få högre siffror?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.