Söndag 4 Dec
Stockholm

Räkna inte ut Hanif Bali och Kent Ekeroth

Hanif Bali
Hanif Bali.

Att tro att Hanif Balis tillbakagång skulle vara slutet på en era är naivt och dumt, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

På bara några dagar har två av Sveriges mest kända politiker åkt på varsin rejäl smäll. 

Efter ett mindre haveri på Twitter tog Moderaterna chansen och petade den kontroversiella riksdagsledamoten Hanif Bali ur partistyrelsen. 

Dagen innan hade Sverigedemokraternas kongress tagit det slutgiltliga beslutet att inte ha med Kent Ekeroth på höstens valsedlar

Många menar att detta innebär slutet på två lovande karriärer, och att tiden för hård ton på nätet är över. 

Så är det inte. 

När Stockholm skulle välja riksdagslista så vann Hanif Bali partiets provval. Och även om partiet petade ner honom en sjunde plats på listan så visar det ändå vilket hängivet stöd Bali har i sitt parti. 

Att tro att Balis steg tillbaka skulle vara slutet på en era är naivt och dumt. Bali har fortfarande nästan lika många följare på sociala medier som hela Moderaterna har. Han är något så sällsynt som en känd riksdagsledamot. 

Detsamma gäller för Kent Ekeroth, även om hans framtid ser lite mörkare ut än Balis. När Ekeroth i lördags fick frågan om hur hans politiska opinionsarbete ser ut nu svarade han att han inte riktigt visste, att han inte landat i det än. Det stämmer säkert, men Ekeroth har stora politiska möjligheter i framtiden. 

Bali och Ekeroths uppgångar har i sann demokratisk anda visat att man kan bygga upp en stark följarskara även om partiet inte gillar det. Bali och Ekeroths fall har visat vad som händer när partier tröttnar på högljudda spexare. 

Men tonen lär knappast bli bättre. Vi har ett superängsligt klimat som gynnar vassa tungor och ogenomtänkta utspel. Och jag lovar er att det finns unga politiker där ute som ser Balis karriär som en förebild snarare än ett avskräckande exempel. 

Hur kommer dessa karriärer sluta? Det vet ingen, men det är en riktigt dum idé att räkna ut Hanif Bali och Kent Ekeroth. 


Jimmie Åkesson menar nu att Sverigedemokraterna kanske inte gör ett så bra val som man tidigare trott – läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du Hanif Bali kommer börja twittra igen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.