Det handlar om säkerheten för alla ombord som man har askkoppar på flygplanen
Har du undrat varför flygplanen fortfarande har askkoppar ombord? - Foto: TT montage

Därför har flygplan fortfarande askkoppar

Du kanske har lagt märke till att många flygplan fortfarande har askkopparna kvar ombord. Men hur kommer det sig att det fortfarande är så? Jo, det handlar nämligen om säkerheten.


Att röka inne på restauranger, på jobbet eller på tåget är förbjudet, det är vi alla överens om. Och snart kanske vi inte ens får röka på uteserveringarna.

Men har du tänkt på att vissa flygplan fortfarande har askkoppar ombord, och varför det är så? Det var längesedan man förbjöd rökning på flygplan så varför sitter det då en askkopp även på de allra senaste modellerna?

Det är nämligen så att det har med säkerheten att göra, skriver The Independent.

För skulle det vara så att någon ombord som tar med sig en cigarett ombord och tänder den? Ja, då måste personalen ha någonstans att släcka den, och göra sig av med den.

Regeln infördes 1973

Den var efter en flygtur mellan Rio de Janeiro och Paris som regeln behövdes införas. En person ombord kastade en fimp i papperskorgen inne på toaletten som i sin tur började brinna.

Piloten på det flygplanet var tvungen att göra en kraschlandning som ledde till att 123 personer dog, skriver The Independent.

Det är alltså för alla passagerare och personalens säkerhet som även de nya flygplansmodellerna fortfarande har en askkopp ombord. Så låt dig inte luras, du får alltså trots askkoppen inte röka ombord på flygplanen.

Om du har funderat på varför flygplan fortfarande har askkoppar så har du säkert också funderat på varför de fortfarande inte har fixat fyrkantiga fönster. Svaret på varför kan du läsa om här.

Är du flygrädd och tycker att det är obehagligt med turbulens? Då kommer du inte gilla vad den här forskningen visar.

Är du intresserad av flygplan och flygpersonalens hemliga koder? Då kanske du även är intresserad av det här:

Här är varför du aldrig bör stänga av flygplansfläkten

Flygvärdinnan: Här är den viktiga anledningen till att vi säger "hej"

Flygvärdinnan: Det här händer om någon dör ombord på planet

Flygvärdinnan avslöjar: Därför har vi hemliga koder ombord

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.