5 säkra tecken på att Snapchat kommer försvinna snart

- 21/04/2018, 11:59 -

Nu har användarna tröttnat och många har valt att lämna Snapchat. Anledningen till det är många och frågan är hur länge appen kommer överleva. Här är 5 tecken på att appen kommer dö ut snart.

Snapchat har funnits sedan 2011 och blev snabbt en naturlig del av unga personers vardag. Men den senaste tiden har intresset svalnat – och frågan är hur länge appen kommer finnas kvar egentligen.

För ganska precis ett år sedan skrev Nyheter24 en artikel om fem tecken som pekar på att appen kommer dö ut snart. Den kan du läsa här. Fast nu, ett år senare, börjar missnöjet drastiskt öka så därför har vi sammanställt fem nya tecken som bådar illa för appen.

Radera Snapchat
Hur länge kommer appen vara relevant? Bild: Pixabay (Montage N24)

1. Alla hatar den nya designen

I början av året så lanserade Snapchat en helt ny design – och nästan alla hatade den av hela sitt hjärta. Det var tal om att "radera appen" och att det nya utseendet gav användarna "panik". Du kan läsa mer om de starka reaktionerna och Snaps svar på kritiken här.

Den hatade uppdateringen av Snapchat
Blev du också riktigt lack?

Det hela eskalerade när det spreds information på andra sociala medier om att Snapchat skulle ta tillbaka sin gamla design efter alla klagomål. Det visade sig inte stämma (vilket du kan läsa om här), men det var ändå ett starkt tecken på att användarna tröttnat.

2. Kändisarna flyr appen

När Snap var hett så hängde i princip alla coola kändisar där. Den senaste tiden har dock varit tufft för appen då allt fler kändisar valt att avinstallera den av olika anledningar.

En av de som var tidigt ute med att twittra om att hon aldrig öppnar appen nuförtiden var Kylie Jennernågot som ledde till att Snap Inc.:s aktie sjönk i värde

Sen så fortsatte kändisarna dissa Snapchat. Rihanna skrev tydligt att hennes fans borde radera appen efter att en smaklös annons dykt upp som gav användarna ett val mellan att slå antingen henne eller hennes ex Chris Brown (som faktiskt tidigare misshandlat henne). Det kan du läsa mer om här.

Den kritiserade annonsen med Rihanna
Alltså... Bild: Twitter

Supermodellen Chrissie Teigen vinkade också adjö till appen – enligt Breakit berodde det till stor del på att hennes fans hade svårt att hitta henne där, men även som ett stöd för Rihanna.

På svenskt håll får vår teori om appens långsamma död medhåll från komikern William Spetz som i en intervju med Resumé i april uttryckte att:

"[Snapchat] är dött. Jag gick faktiskt in häromdagen, det enda som kom upp i mitt flöde är gamla flirtar från 2016!"

William Spetz tackar nej till Snapchat
Spetz har flytt appen. Bild: TT

3. Andra appar kopierar Snap

Det är sedan tidigare känt att Instagram tagit populära delar av Snapchat och gjort till sina egna (läs här om du inte har koll). Bland annat temporära bilder och filter. Många har därför börjat föredra Insta av flera skäl, mycket tack vare bättre kvalitet – och valet mellan att leva i nuet eller visa upp något för alltid på sin profil.

I en ny uppdatering kan man också enkelt lägga till nya användare via en "unik kod". Känns det igen?

Instagram snor fler funktioner från Snapchat
Eller hur? Snapchats funktion till höger och Instagrams nya till vänster.

4. Annonserna och sponsrade filtren får skarp kritik

Det osäkra och inte tillräckligt övervakade annonssystemet fick givetvis stor kritik efter skandalen med Rihanna. Men det är inte bara det som retat upp användare.

Enligt techsajten Recode har många stört sig på en ny funktion i de sponsrade filtren. De är ju redan en slags annons i sig själv, men nu har de förvandlats till en slags "dubbelannons". Det för att om man klickar på en viss ruta så skickas man vidare till exempelvis App Store för att ladda ner det spel som sponsrat filtret. Störande?

Sponsrat filter i Snapchat
Exempelvis Candy Crush har en funktion där man skickas till App Store.

5. Intresset svalnar

Även om det inte finns tillräckligt mycket ny data för att avgöra exakt hur många användare som inte längre använder Snapchat så finns det defintivit tendenser på att många helt enkelt "fått nog".

I en intervju med techjournalisten Madison Malone Kircher som sändes på den amerikanska tv-kanalen Cheddar så råder det just nu "panik" på Snapchats högkvarter. Hon säger att vissa dagar har antalet användare sjunkit till hälften av deras glansdagar från 2016. Då hade den älskade sociala medie-appen 180 miljoner månatliga användare.

Snapchat dör långsamt ut
Är det här slutet för appen? BIld: TT/Giphy

Antagligen finns inte ens hälften av de kvar om man kollar på det svidande missnöjet från användarnas sida. Men vad säger du? Använder du fortfarande appen?

Läs också om hur du redigerar bort Snap-filtret från din selfie här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Använder du fortfarande Snap?