Det är ännu oklart vem det var som ringde till norska regeringen i mars och hotade att skjuta AUF:are.
1 av 4
Det är ännu oklart vem det var som ringde till norska regeringen i mars och hotade att skjuta AUF:are. - Foto: Fartein Rudjord / SCANPIX
Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att hotet från i mars visar på en slapphet bland norska myndigheter.
2 av 4
Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att hotet från i mars visar på en slapphet bland norska myndigheter. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Ali Esbati, tidigare ordförande för ung vänster, var på plats på Utøya.
3 av 4
Ali Esbati, tidigare ordförande för ung vänster, var på plats på Utøya. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Enligt norska säkerhetspolisen ska det inte finnas några andra personer med koppling till Anders Behring Breivik.
4 av 4
Enligt norska säkerhetspolisen ska det inte finnas några andra personer med koppling till Anders Behring Breivik. - Foto: SCANPIX

Terrorexperten om hotet: "Märkligt eftersom Breivik var noga med sin säkerhet"

Identiteten på den person som i mars ringde in till norska regeringen är fortfarande okänd. Men enligt terrorexperten Magnus Ranstorp kan likheterna mellan samtalet och terrordåden den 22 juli knappast vara en slump.


"Annorlunda om hotet kommit från islamister"

Ali Esbati, som håller på att skriva en bok om sina upplevelser från Utøya, tror att hotet uppfattats annorlunda om det kommit från islamister.

– Jag gissar att om någon som låtit förvirrad ringt in och uttryckt sig i islamistiska termer, då hade det kunna sätta igång något, det är svårt att inte ha den misstanken. Men det är för lite känt än så länge, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är väldigt svårt att säga om saker och ting hade kunnat låta annorlunda i efterhand.

Tror du att man hade kunnat agera annorlunda om man tagit telefonsamtalet på större allvar?

– 22 juli blev en alltför gräll väckarklocka, det är svårt att säga. Men det här är uppseendeväckande uppgifter.

Fyra månader innan Anders Behring Breiviks attentat ringde en person till norska regeringens växel, skällde ut regeringen, hotade att skjuta unga AUF:are och hänvisade till ett manifest.

Det är ännu okänt om det var Breivik eller någon annan person som ringde. Men enligt terrorexperten Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan, så vore det relativt osannolikt om likheterna mellan dåden 22 juli och samtalet är en ren slump.

– Men det är också lite märkligt eftersom Breivik var noga med sin säkerhet, att inte avslöja sig själv. Han använde sig av kryptering och ringde inga samtal från någon registrerad mobiltelefon, säger han till Nyheter24.

Samtidigt så menar han att norska säkerhetspolisen fastställt att det inte ska finnas några kopplingar mellan Breivik och några andra.

– Det kan ju vara en incident när han lackat och ringt in. Han är inte uträknad.

Okänt nummer kan peka i Breiviks riktning

Ranstorp menar att ett anonymt nummer från en linje som inte går att identifiera kan komma att peka i Breiviks riktning.

– Är det från en anonym telefon eller en linje som går att identifiera? Först då kan vi få ett svar, säger han och fortsätter:

– Om de inte kommer att kunna identifiera numret så kan det peka i Breiviks riktning.

"Känns förstås lite märkligt"

Ali Esbati, tidigare ordförande för Ung Vänster, var själv en av de som var på plats på Utøya under massakern. Nyheter24 når honom mitt under Vänsterpartiets pågående kongress i Uppsala.

– Det känns förstås lite märkligt, säger han och fortsätter:

– Jag vet ju bara om de punkterna som står i media. Men det intressanta är om någon haft kontakt med honom (Breivik red anm.) i förväg.

Kände ni till om det funnits någon hotbild mot Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF?

– Nej, det här är helt nya uppgifter, jag vet ju inte om någon haft kontakt med AUF men det är inget jag hört talas om, säger Esbati till Nyheter24.

"Lagstadgat att rapportera in hot"

Terrorexperten Ranstorp menar att myndigheterna har en lagskyldighet att rapportera in hot till polisen.

Handlar det om politiker är det vardag att folk ringer in och skäller - det är inget man behöver rapportera för det är inget nytt. Men när man talar om att börja skjuta AUF:are, då har man en skyldighet att rapportera vidare.

Han menar att receptionisten som svarade gjorde rätt som skickade vidare samtalet till sina chefer. Men vad som hände efter det är oklart.

– Gav man informationen? Eller la man den på en hylla? Det här visar på en slapphänt säkerhetskultur. Man ska rapportera vidare, säger han och fortsätter:

– Det här är mycket intressant för 22 juli-kommissionen att ta upp. Har det rapporterats in, vad hände, finns det brister?

/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!