Ön som blev skådeplats för Anders Behring Breiviks terror.
1 av 3
Ön som blev skådeplats för Anders Behring Breiviks terror. - Foto: Lasse Tur / SCANPIX
En norsk kristdemokrat menar att attentatet på Utøya var en varning för Gud.
2 av 3
En norsk kristdemokrat menar att attentatet på Utøya var en varning för Gud. - Foto: Darko Bandic / SCANPIX
Knut Arild Hareide, KrF:s partiledare, trea från vänster i bild. Samtliga politiska ledare samlades efter Breiviks attentat.
3 av 3
Knut Arild Hareide, KrF:s partiledare, trea från vänster i bild. Samtliga politiska ledare samlades efter Breiviks attentat. - Foto: Erlend Aas / Scanpix

Norsk kristdemokrat: "Utøya - en varning från Gud"

Kristdemokraternas norska motsvarighet i blåsväder efter ett uttalande från en lokalpolitiker.


SARPSBORG. Per Haakonsen, lokalpolitiker i Kristelig Folkparti, sa i ett tal till sina partikamrater att attentatet på Utøya av Anders Behring Breivik borde ses som en varning från Gud.

Han menar att de norska politikernas avstånd från Gud börjar straffa sig och att ännu värre saker kan inträffa. Haakonsen kopplar också ihop Breiviks dåd till Norges inställning till Israel.

– Det är tänkvärt att de två största olyckorna under efterkrigstiden (förutom Utøya, olyckan på oljeplattformen Alexander L. Kielland där 123 personer omkom, reds. anm) båda kan kopplas till Norges förbindelser med Israel. Instinktivt måste vi fråga oss: Hade dessa olyckor kunnat undvikas om vi haft en mer positiv relation med Israel? sa Per Haakonsen i sitt tal.

"Varning till de som styr landet"

Inger Marit Sverresen, ordförande i Sarpsborgs lokala KrF, Norges motsvarighet till Kristdemokraterna, har försvarat hans utspel.

– Som jag uppfattar hans budskap menar han inte att detta var ett straff för ungdomarna på Utøya eller deras familjer, men att det var en varning till de som styr landet och andra som tar avstånd från Gud att något värre kan komma, säger hon Sarpsborgs Arbeiderblad.

Svenska KD: "Helt uppåt väggarna"

Från de svenska Kristdemokraterna har man ingen som helst förståelse för Haakonsens utspel.

– Det är helt uppåt väggarna. Det går att jämföra med de i USA som sa att Aids var Guds straff, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) till Nyheter24.

KrF:s partiledare har tagit avstånd

Inger Marit Sverresen håller inte med om att uttalandet skulle vara okänsligt mot de som drabbades av attentaten den 22 juli.

– Det gör ont för alla att prata om Utøya, men detta sker efter att vi i Norge har fått lagar som tar avstånd från Guds ord. Jag tänker bland annat på abortlagstiftning, äktenskapslagstiftning och att man inte ska ha kristendom i skolan. Vi är under Guds beskydd, men när man tar avstånd från Gud kan han inte längre skydda oss. Det måste vi komma ihåg, säger hon till Sarpsborgs Arbeiderblad.

Kristelig Folkepartis partiledare Knut Arild Hareide har tagit avstånd från uttalandena och kallat dem oacceptabla.

/
Gud
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!