Breivik planerade även att spränga mediehuset NRK som en "bonusoperation".
1 av 3
Breivik planerade även att spränga mediehuset NRK som en "bonusoperation". - Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/AP/Scanpix
Breivik har i förhör berättat att han är säker på att polisen gripit ytterligare en person för terrordåden den 22 juli.
2 av 3
Breivik har i förhör berättat att han är säker på att polisen gripit ytterligare en person för terrordåden den 22 juli. - Foto: FAKSIMIL FRÅN BREIVIKS MANIFEST
Oslo Spektrum är en stor inomhusarena där bland annat Eurovision Song Contest hölls.
3 av 3
Oslo Spektrum är en stor inomhusarena där bland annat Eurovision Song Contest hölls. - Foto: Erik Johansen / SCANPIX

Breivik planerade attentat mot fest för 50 000 muslimer

Terrordåden den 22 juli 2011 var inte massmördaren Anders Behring Breiviks första planer. I 20-årsåldern planerade han att hålla en fest för tiotusentals muslimer – och spränga en bomb.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

I nya polisförhör har Breivik berättat om flera terrordåd han planerade redan som 20-åring. En av planerna gick ut på att spara ihop så pass mycket pengar att han kunde hyra inomhusarenan Oslo Spectrum. Därefter skulle han bjuda in 50 000 muslimer på fest och tanken var att gräva ner en bomb som skulle utlösas under evenemanget.

Breivik lade dock på planen på is eftersom han trodde att dådet bara skulle leda till ökad sympati för muslimer. Han menade också att det var norrmän som var förrädarna och inte i första hand muslimerna.

En annan av Breiviks planer gick ut på att spränga fyra bomber på fyra olika platser i Oslo, däribland det kungliga slottet, Arbeiderpartiets lokaler samt regeringskvarteret. Den planen övergav han dock eftersom det skulle bli för jobbigt att tillverka den nödvändiga mängden sprängmedel, skriver Dagbladet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.