Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus den sjätte februari 2012.
1 av 4
Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus den sjätte februari 2012. - Foto: Junge Heiko/AP/Scanpix
Breivik har tidigare sagt att attentatet på Utøya bara var en reservplan. På ön befann sig 564 personer. 69 av dem dog.
2 av 4
Breivik har tidigare sagt att attentatet på Utøya bara var en reservplan. På ön befann sig 564 personer. 69 av dem dog. - Foto: Marius Arnesen/AP/Scanpix
Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden under presskonferensen.
3 av 4
Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden under presskonferensen. - Foto: Faksimil VG
Försvarsadvokaterna Odd Ivar Grøn och Tord Jordet på väg in till Ila fängelset där Anders Behring Breivik ska få åtalet upprläst av en tjänsteman från polisens 22 juli grupp
4 av 4
Försvarsadvokaterna Odd Ivar Grøn och Tord Jordet på väg in till Ila fängelset där Anders Behring Breivik ska få åtalet upprläst av en tjänsteman från polisens 22 juli grupp - Foto: Eivind Griffith Brænde/Scanpix Norway

Breivik åtalas: "De flesta som dog på Utøya var mellan 15-18 år"

Åtalet mot Anders Behring Breivik offentliggjordes på onsdagen.


Två trampades ihjäl på Utøya

Av de 69 personer som avled på Utøya dog två av de av trampskador då det blev panik på ön när alla försökte fly från massmördaren Anders Behring Brevik.

I åldersgruppen 14-17 år dog 34 personer. I 18-20 år blev 22 personer dödade, I 21-25 år dog 6 personer och över 25 år blev 7 personer dödade.

OSLO. Klockan 12.00 på onsdagen läste åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden upp åtalet mot terroristen Anders Behring Breivik. Inför ett stort mediauppbåd berättade de om anklagelserna om terrorbrott.

Under den första delen av åtalet redogjordes för händelserna kring explosionen i Oslo där åtta personer dog och ungefär 200 personer skadades, varav nio fick allvarliga skador. Men enligt åklagaren Svein Holden försökte Breivik även att döda ett stort antal personer ytterligare. Under pressträffen förklarade de i detalj vad som hände vid regeringskvarteret.

– Bomben exploderade 15.25, åtta minuter efter att Breivik kört upp sin bil vid byggnaderna, sa Svein Holden under presskonferensen.

Unga föll offer för Breiviks massaker

Under den andra delen, som handlar om händelserna vid Utøya, tog Inga Bejer Engh över. Enligt åklagaren fanns 564 personer på plats på ön varav de flesta var ungdomar.

– Han sköt mot personer som försökte fly eller som han lockade till sig, säger Inga Bejer Engh vid presskonferensen och fortsatte:

– De flesta som dog på Utøya var mellan 15-18 år.

Rättegång 16 april

Anders Behring Breivik åtalas enligt paragraf 147, terrorhandling med avsikt att ödelägga viktiga funktioner i samhället. Detta på grund av att han har gjort något mer än endast mord. Enligt åklagarna har han skapat allvarlig fruktan hos många människor och skapat allvarliga problem för samhället.

Totalt finns det 119 namn i åtalet. Åklagarna har valt att inte ta med fler namn då det skulle ta för lång tid att gå igenom allting under rättegången.

Nästa stora utmaning är enligt åklagarna att få fram ett rättegångsschema för rättegången som startar den 16 april.

Artikeln uppdateras fortlöpande.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.