Regeringskvarteret efter bomben 22 juli 2011.
1 av 6
Regeringskvarteret efter bomben 22 juli 2011. - Foto: Polisen
På Utöya dödade Anders Behring Breivik 69 personer.
2 av 6
På Utöya dödade Anders Behring Breivik 69 personer. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Stort medieuppbåd i Oslo - men många är oroliga för att det ska bli en cirkus.
3 av 6
Stort medieuppbåd i Oslo - men många är oroliga för att det ska bli en cirkus. - Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Anhöriga och andra som inte vill intervjuas vid rätten får detta klistermärke på sig.
4 av 6
Anhöriga och andra som inte vill intervjuas vid rätten får detta klistermärke på sig. - Foto: Ole Berg-Rusten / SCANPIX
Här i säkerhetssalen i Oslo tingsrätt äger rättegången rum.
5 av 6
Här i säkerhetssalen i Oslo tingsrätt äger rättegången rum. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Minnesplakat för de som mördades.
6 av 6
Minnesplakat för de som mördades. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

"De är oroliga att en mediecirkus kör över deras landssorg"

Nästan nio månader efter dåden mot Oslo och Utöya rivs såren upp igen. "Man vill bara få det bakom sig".


Massakern på Utöya

Den 22 juli 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på AUF:s (norska Socialdemokraternas ungdomsförbund) sommarläger på ön Utöya. Några timmar innan hade han detonerat en kraftig bomb i centrala Oslo, vilken dödade åtta människor.

Polisen fick larm om skottlossning på ön klockan 17.27, och Breivik kunde gripas knappt en timme senare.

Många ungdomar slängde sig i vattnet och försökte simma undan från ön. Flera räddades i småbåtar. På ön befann sig knappt 600 personer när terroristen och massmördaren slog till.

Dådet anses vara det värsta någonsin i Norge under fredstid.

OSLO. 170 internationella mediebolag med nästan tusen journalister har intagit Norges huvudstad inför rättegången mot terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. Men både i Oslo och resten av landet har man gått och väntat på rättegången som inleds på måndagsmorgonen.

– De senaste månaderna har det varit mycket i tidningarna varje dag, man vill att det ska vara över. Norrmännen vill lägga honom bakom sig, säger Jenny Sanner Roosqvist, Sveriges Radios Nordenkorrespondent, till Nyheter24.

Storleken på uppmärksamheten liknar inget hon bevakat tidigare.

– Någon jämförde med att jobba på ett OS, en annan med rättegången mot Michael Jackson, säger Sanner Roosqvist och fortsätter:

– Många är oroliga över risken att det blir en ovärdig tillställning, att det kommer en mediecirkus och kör över deras landssorg.

"Hur mycket tänker rätten acceptera av tramset?"

Aftonbladets nyhetskrönikör Oisín Cantwell är också på plats i Oslo. Han hoppas att tingsrätten ser till att rättegången inte blir Breiviks forum för att uttrycka sina konspirationsteorier.

– Hur mycket tänker rätten acceptera av tramset om den hotande islamiseringen av Norge, om det konspirativa dravlet om att kulturmarxister och feminister tagit över nationen? Inte särskilt mycket gissar jag. Det är viktigt att domarna ser till att det inte blir en cirkus, säger Cantwell till Nyheter24.

Under minst fem dagar, med start på tisdagen, ska Breivik själv yttra sig och ge sin bild av sina dåd. Något som skapar en svår balansgång för rätten.

– Breiviks grundläggande juridiska rättigheter måste respekteras, men det får inte leda till att det blir ett spektakel av det hela, säger Oisín Cantwell.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.