"Fick höra var kulorna gick in hos varje offer"

Klockan 15.26 den 22 juli detonerade en kraftig bomb  Oslo ...
1 av 6

Klockan 15.26 den 22 juli detonerade en kraftig bomb Oslo ...

Thomas Winje Øijord / SCANPIX

... som dödade åtta och skadade 96 personer.
2 av 6

... som dödade åtta och skadade 96 personer.

Berit Roald / SCANPIX

Klockan 17.27 senare samma dag fick polisen larm om skottlossning på ön Utöya.
3 av 6

Klockan 17.27 senare samma dag fick polisen larm om skottlossning på ön Utöya.

Niclas Hammarström / SCANPIX

69 personer dödades, varav de flesta ungdomar.
4 av 6

69 personer dödades, varav de flesta ungdomar.

Frank Augstein / SCANPIX

Här bryter Breivik ihop i tårar när hans propagandafilm visas i rättssalen.
5 av 6

Här bryter Breivik ihop i tårar när hans propagandafilm visas i rättssalen.

Heiko Junge/Scanpix

Han har fått fem rättegångsdagar på sig att förklara varför han utförde sina terrordåd.
6 av 6

Han har fått fem rättegångsdagar på sig att förklara varför han utförde sina terrordåd.

I går inleddes den uppmärksammade rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt. Här är ett urval av reaktionerna i media.

Norska Dagbladets politiska redaktör Hanne Skartveit skrev att Breiviks råa handlingar "kom rullande mot oss" i rättssalen.

"Rättssalens formella ramar skapade inte avstånd till brutaliteten. Tvärtom. Vi fick höra var kulorna gick in hos varje offer. Var på ön de blev dödade och hur de dog. Många av ungdomarna blev skjutna i ansiktet. Jag har läst det förr. Men det var ännu mer brutalt att höra det läsas upp i rätten samtidigt som gärningsmannen satt och lyssnade. Till synes opåverkad av det han hörde".

 

Expos chefredaktör Daniel Poohl skrev på SVT Debatt att Anders Behring Breivik och Jimmie Åkesson drivs av samma ideologi:

"Åkesson säger att han inte vill skuldbeläggas för Breiviks dåd. Han bär inte heller skulden. Men för att förstå dåden den 22 juli kan vi inte blunda för det faktum att Breivik hämtade betydande delar av sin sina idéer från samma ideologer som format Sverigedemokraternas antimuslimska retorik. Terrorn bygger på idéer. Det gäller både islamistisk och högerextrem terror.


Stjärnadvokaten Leif Silbersky kritiserade Oslo tingsrätt för att Breivik har fått fem rättegångsdagar att förklara sig.

– En domstol är ingen politisk institution där man ska framföra idiotiska åsikter. Han hade fått en timme i en svensk domstol, sa Silbersky till SVT:s Rapport.

 

Programledaren Martin BjörkTwitter: De har gett Breivik 5 dagar att förklara vad han har gjort. Jag skulle ha gett honom 5 skott. I pannan...

 

Aftonbladets Oisín Cantwell skrev att rättegången riskerar att bli en farsartad historia.

"Grundläggande rättsprinciper måste omfatta även de mest gräsliga brottslingar, men det finns en risk för att de kommande dagarna blir en farsartad historia där rätten gång på gång tvingas avbryta ­högerextremisten.

Det kan möjligen även bli ett spektakel då alla försvarets vittnen – kallade för att visa att Breivik är tillräknelig och att han fann näring i rasistiska stämningar på nätet – ska framträda".


Terrorforskaren Anders Romarheim säger till Dagbladet att Breivik skiljer sig från andra terrorister på det sociala planet.

– Han är väldigt angelägen om uppmärksamhet kring sin egen person. Det syns inte minst i hans manifest där han har en lång intervju med sig själv.


Göteborgspostens nyhetskrönikör Sarah Britz sa till Nyheter24 att Breiviks handlingar är "kontrollerad galenskap utan dess like".

– Jag hade hoppats att få se en bit av ånger eller att han tar på sig skuld. Men det finns inte. Det är kontrollerad galenskap utan dess like, säger Britz till Nyheter24.