Tisdag 22 Jun
Stockholm

Breivik-rättegången: "Jag såg kulorna i vattnet runt de som simmade"

Rättegången fortsätter på torsdagen.
1 av 9
Rättegången fortsätter på torsdagen. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPI
De "politiska extremisterna" var det riktiga målet, sa Breivik varpå många suckade i rätten.
2 av 9
De "politiska extremisterna" var det riktiga målet, sa Breivik varpå många suckade i rätten. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Breivik ville ställa frågor till henne - men nekades eftersom det är lag på att åtalade måste föra sin talan genom tillförordnade försvarsadvokater.
3 av 9
Breivik ville ställa frågor till henne - men nekades eftersom det är lag på att åtalade måste föra sin talan genom tillförordnade försvarsadvokater. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Nu fick rätten för första gången höra de överlevandes redogörelser om Utöya-massakern.
4 av 9
Nu fick rätten för första gången höra de överlevandes redogörelser om Utöya-massakern. Foto: Krister Sørbø / AP / SCANPIX
Totalt skulle tre personer vittna på onsdagen.
5 av 9
Totalt skulle tre personer vittna på onsdagen. Foto: Krister Sørbø / AP / SCANPIX
Breivik sade att han inte ville döda de civila personerna i båtarna, utan endast avfyrade varningsskott mot dem.
6 av 9
Breivik sade att han inte ville döda de civila personerna i båtarna, utan endast avfyrade varningsskott mot dem. Foto: Krister Sørbø / AP / SCANPIX
24-åriga Tonje Brenna var först ut i vittnesbåset.
7 av 9
24-åriga Tonje Brenna var först ut i vittnesbåset. Foto: Junge, Heiko / AP /SCANPIX
Siste man i vittnesbåset var 20-årige Björn Ihler. Han har varit av ett särskilt intresse för massmördaren och fick sin adress publicerad i form av GPS-kordinater i Breiviks manifesto.
8 av 9
Siste man i vittnesbåset var 20-årige Björn Ihler. Han har varit av ett särskilt intresse för massmördaren och fick sin adress publicerad i form av GPS-kordinater i Breiviks manifesto. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / AP / SCANPIX
Näste man ut var Oddvar Hansen som räddat flera personer som simmat från ön, ur  vattnet.
9 av 9
Näste man ut var Oddvar Hansen som räddat flera personer som simmat från ön, ur vattnet. Foto: Sørbø, Krister / AP / SCANPIX

Anders Behring Breivik fick under onsdagen höra de första vittnena som överlevt massakern. Massmördaren förblev däremot oberörd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Rättegångens 15:e dag fortsatte med obuktionsrapporter och personliga beskrivningar av offren från Utöya. På eftermiddagen var det däremot dags för det första vittnet som överlevt terroristen Anders Behring Breiviks skottlossningar, 24-åriga Tonje Brenna, att sätta sig i vittnesbåset.

Brenna är AUF:s generalsekreterare och har anordnat sommarlägerna på Utöya i flera år. Hon berättar om attackerna och de kamrater hon såg dödas den 22 juli.

– Vi la oss ner på marken fort, hon var kall, kritvit och andades ojämnt. Det är svårt att säga hur länge vi hade legat där, då en person som blödde från huvudet landade vid mina fötter. Han måste ha kommit ovanifrån oss, säger vittnet i rätten enligt VG.

När massmördaren ville ställa frågor till vittnen blev han påmind om att han i sådant fall måste sparka sina fyra advokater. Det är nämligen lag på att åtalade måste föra sin talan via sina försvarare.

"En plan bakom varje rörelse"

Efter att rätten tagit paus var det Oddvar Hansens tur redogöra för attacken på Utöya.

Hansen har beskrivits som en hjälte av många eftersom han hjälpte till att rädda flera som simmade från ön ur vattnet med sin båt.

– Jag såg kulorna slå i vattnet runt de som simmade, säger han i rätten.

"Skotten var menade för mig"

Det tredje och sista vittnet var 20-årige Björn Ihler.

Han är en av de personer vars adress fanns gömd i form av GPS-kordinatater i Breiviks manifest. Massmördaren hade alltså ett särskilt intresse att döda 20-åringen och var nära att lyckas när Ihler trodde att Breivik var en riktig polisman.

– Men så lyfte han geväret. Jag kastade mig i vattnet och pojkarna gjorde det efter mig, säger han och fortsätter:

– Breivik stod där och sköt och det kändes som att skotten var menade för mig, men han lyckades inte.

Vittnen fick föras ut

Det har spekulerats kring huruvida massmördaren ska få närvara i rättssalen när överlevarna ska vittna. Under onsdagens vittnesförhör blev detta däremot inte fallet.

I stället fördes flera vittnen ut.

Detta efter att försvaret yrkat på att norsk lag inte tillåter vittnen att höra andras redogörelser eftersom att vittnesmålen kan påverkas.

Drabbade ville stanna

Frode Elgesem, representant för AUF har däremot argumenterat för det motsatta. Han nämnde främst fyra anledningar till att de drabbade personerna skulle få stanna:

– Rätten till självanpassning, begäret att få svar på frågor, att stötta varandra och möjligheten att förbereda sig inför det egna vittnesmålet, säger han i rättssalen, enligt NRK.

Rättegången fortsätter på torsdagsmorgonen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela