Tisdag 22 Jun
Stockholm

22 juli: Svensk polis snabbare än norsk

Under torsdagens rättegång fortsätter överlevande från Utöya att vittna.
1 av 4
Under torsdagens rättegång fortsätter överlevande från Utöya att vittna. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
Svensk polis var betydligt snabbare att agera än norsk efter terrordådet den 22 juli.
2 av 4
Svensk polis var betydligt snabbare att agera än norsk efter terrordådet den 22 juli. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Tio minuter efter att svensk polis fått information om bomben hade man börjat agera.
3 av 4
Tio minuter efter att svensk polis fått information om bomben hade man börjat agera. Foto:
I Norge tog det längre tid. Inte förrän två och en halv timme efter bomben fick Stortinget extra bevakning.
4 av 4
I Norge tog det längre tid. Inte förrän två och en halv timme efter bomben fick Stortinget extra bevakning. Foto: Aleksander Andersen / SCANPIX

Samtidigt som rättegången mot Anders Behring Breivik går in på sin 24:e dag kommer rapporter om att svensk polis var betydligt snabbare att agera den 22 juli än norsk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Vittnesförhören med de överlevande fortsätter i Oslo tingsrätt. På torsdagen kommer fem nya personer att höras, och ett sjätte vittnesmål, från en överlevande som inte finns på plats i rättssalen, kommer att läsas upp av åklagaren.

Snabbare att agera

Samtidigt som rättegången mot massmördaren och terroristen fortgår kommer ny information från 22 juli-kommissionen. Bland annat rapporter om att svensk polis var betydligt snabbare att agera än norsk efter terrordådet i Oslo den 22 juli.

Rapporten, som skickats till kommissionen från svenska polisen, visar att polisen i Stockholm säkrade betydelsefulla byggnader flera timmar innen den norska, rapporterar NRK.

Det tog endast tio minuter från att vakthavande befäl i Stockholm fick besked om explosionen till att beredskapsåtgärderna var igång. 37 minuter efter att bomben detonerade i Oslo tog Stockholmspolisen beslut om att spärra av den norska ambassaden, svenska utrikesdepartementet och att säkra Rosenbad.

Oslo-polisen vägrar kommentera

I Oslo tog det dock längre tid. Endast några kvarter från bombplatsen stod Stortinget helt utan extra säkerhetsåtgärder under lång tid innan något hände. Inte förrän två och en halv timme efter explosionen fick säkerhetsvakterna på plats extra förstärkning.

Men Oslopolisen avböjer att kommentera saken.

– Detta har polisen redon redogjort för 22 juli-kommissionen och i polisens evakueringsrapport. Vi har inget mer att säga om den saken, säger Roger Andresen, vice polischef i Oslo, till NRK.

Kommentera
Kopiera länk
Dela