Onsdag 23 Jun
Stockholm

Sköts i skuldran - nu blir han sist att vittna från Utöya

Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden.
1 av 3
Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Sedan övergår rätten till att behandla polisens arbete och vilka preparat Breivik tagit inför sina dåd.
2 av 3
Sedan övergår rätten till att behandla polisens arbete och vilka preparat Breivik tagit inför sina dåd. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Adrian Pracon sköts i skuldran på Utöya. På fredagen blir han den siste att vittna om händelserna.
3 av 3
Adrian Pracon sköts i skuldran på Utöya. På fredagen blir han den siste att vittna om händelserna. Foto: Steinar Bjerkmann / SCANPIX

På fredagen är de gripande vittnesmålen från de som överlevde Utöya över i och med Adrian Pracon som ska berätta om dådet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Efter ett par veckor fyllda med tårar och folk som lämnat rättssalen vittnar den sista av de som överlevde terrordådet på Utöya mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik på fredagen. Adrian Pracon ska berätta om sina upplevelser på ön den 22 juli, där han sköts i skuldran.

Sedan är det dags för fem vittnen från polisen att kliva upp i vittnesbåset. Samtidigt kräver myndigheten fler helikopterplattor i Norge. När attackerna ägde rum ifjol fanns det ingen helikopter tillgänglig.

– Med dessa baser kan vi ha specialutbildade poliser på fyra, fem platser i Norge. De kommer då att kunna rycka ut och hjälpa den lokala polisen snabbt vid behov, säger Geir Gudmunsen, polismästare i Hordaland, till NRK.

På fredagen ska även professor Jörg Meland redogöra för vilka preparat som Breivik hade ätit inför sina dåd den 22 juli. Det blir också det första tillfället på länge när medierna tillåts sända rättegången.

Kommentera
Kopiera länk
Dela