Onsdag 23 Jun
Stockholm

Dag 29: Breiviks skämt om vittne

Breivik skämtade när han skulle kommentera vittnesmålet från..
1 av 2
Breivik skämtade när han skulle kommentera vittnesmålet från.. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
..filosofen och forskaren Lars Gule. Gule tror att det finns 15 000 personer i Norge som sympatiserar med Breivik.
2 av 2
..filosofen och forskaren Lars Gule. Gule tror att det finns 15 000 personer i Norge som sympatiserar med Breivik. Foto: Heiko Junge/SCANPIX

Breivik skämtade om ett expertvittne. Terroristen hävdade också att han är ett våldsoffer. Samtidigt berättar vittnet om hur många norrmän som sympatiserar med Breivik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Under torsdagens rättegång fick massmördaren Anders Behring Breivik en utskällning av domaren Wenche Elizabeth Arntzen. Det hela började när Breivik skulle kommentera forskaren Lars Gules vittnesmål. Gule togs in som expertvittne av Breiviks eget försvar. 1977 arresterades han i Beirut med sprängämnen i sitt bagage och dömdes till sex månaders fängelse. När Breivik skulle kommentera hans vittnesmål skämtade han istället.

– För det första så vill jag säga att jag hoppas att polisen har dubbelkollat Gules väska, sa terroristen enligt uppgifter från VG.

Efter Breiviks skämt rasade domaren Arntzen och påpekade att Gule var inkallad av Breiviks eget försvar och hon inte ville höra några skämt i rättsalen.

– Det var absolut inte kritik till Gules roll här. Jag är en nyttig idiot för Gule, och han är på samma sätt nyttig för försvaret, svarade Breivik.

Under sitt vittnesmål sa Gule att han tror att det finns 15 000 personer i Norge som delar Breiviks åsikter.

Den hemliga kontakten

Förutom skämtet om vittnet hade Breivik fler saker att säga. Han hävdade under fredagen att han själv är ett offer för våld. Enligt terroristen är det en av anledningarna till att han sitter i rättssalen i dag, skriver NRK.

Parallellt med rättegången lyckades den norska tidningen VG hitta Breiviks hemliga kontakt i Liberia, Alpha Kallon. 2002 tog han emot 50 000 kronor av Breivik.

Under fredag eftermiddag rapporterade VG att nästan hälften av försvarets vittnen försvinner från vittneslistan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela