Under tisdagens rättegång kommre nynazister och raister att vittna.
1 av 4
Under tisdagens rättegång kommre nynazister och raister att vittna. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
En av nämndemännen passade på att lägga patiens under Gardells vitnesmål
2 av 4
En av nämndemännen passade på att lägga patiens under Gardells vitnesmål - Foto: VGTV/NRK
... något som inte intresserade alla...
3 av 4
... något som inte intresserade alla... - Foto: VGTV/NRK-Heiko Junge/SCANPIX
På måndagen vittnade svenske historieprofessorn Mattias Gardell...
4 av 4
På måndagen vittnade svenske historieprofessorn Mattias Gardell... - Foto: Heiko Junge/SCANPIX

Dag 31: Nynazister i vittnesbåset

Företrädare för Norwegian Defence League och nynazistiska organisationen Vigrid har kallats till tisdagens rättegång mot Anders Behring Breivik.


OSLO. Efter måndagens vittnesmål av svenske historieprofessorn Mattas Gardell (som vissa var uppenbart ointresserade av) fortsätter nu försvaret att kalla in sina expertvittnen. Under tisdagen består de till stor del av rasister och nynazister.

Vittnena är Rony Alte - före detta ledare av Norwegian Defence League, NDL, Ole Jørgen Anfindsen - redaktör för den främlingsfientliga sajten HonestThinking, Arne Tumyr - ledare för Stoppa islameringen av Norge, SIAN och Tore Tvedt -  grundare av den nynazistiska organisationen Vigrid.

– Att vittna i denna sak är jobbigt för mig personligen och många har gett mig rådet att dra mig ur. Men jag har hela tiden menat att det är viktigt att vara med. Den här rättssaken är av stor betydelse för demokratin och jag menar att det är viktigt att vi genomför den på ett korrekt sätt, säger Anfindsen till NTB.

"Blandade känslor"

Ronny Alte, som fram tills i fjol var ledare av den islamkritiska organisationen Norwegian Defence League, NDL går in i rätten med blandade känslor. Han säger till NTB att han drog sig eftersom organisationen var splittrad i synen på om de skulle ta offentligt avstånd från Breiviks terrorhandlingar eller inte. Men Alte, som nu är knuten till den nystartade organisationen Norges frihetsparti, valde ändå att ställa upp, skriver VG.

"Ärofullt uppdrag"

Till skillnad från de tre andra har Tore Tvedt, grundare av den nynazistiska organisationen Vigrid, inget emot att vittna. På Vigrids hemsida skriver han att han ser på det som ett "ärofullt uppdrag" och att han hoppas att hans vittnesmål ska kunna leda till större förståelse för varför "utvecklingen fört oss dit vi är i dag".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.