Doktorn kan avkoda utomjordingar

Dr John Elliot har tagit fram ny programvara som avkodar det mesta.


Hans formel är rätt unik. Doktor John Elliot, vid Leeds Metropolitan University, jobbar just nu med att förbereda ett dataprogram som ska kunna avkoda språk från andra planeter. Han tror att utomjordingar förr eller senare kommer att anlända till jorden och att det därför finns goda skäl att börja snappa upp radiosignaler redan nu.

Elliot använder ett system som består av "funktionella termer" i ett språg. Typiska sådana är engelska "if" och "but". De finns i alla mänskliga språk. Han har valt att isolera dessa och skapat en formel i mjukvaran som kan avgöra om ett ord är ett verb eller ett substantiv. Målet är att systemet fritt ska kunna översätta mellan vilka språk som helst.

– Språk måste vara strukturerade på ett visst sätt annars blir de väldigt ineffektiva och oanvändbara, säger John Elliot till New Scientist.

Det naturliga steget är sedan att kunna avkoda språk från yttre rymden. Det svåra är däremot om det visar sig att utomjordingarna är mycket smartare än människan. Risken är då stor att det är för avancerat för att kunna läsas av.

– Det kan bli svårt, men vi måste ju börja någonstan, säger Elliot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!