Hjärnröntgen visar hur vi väljer

Nu vet forskarna, med hjälp av magnetröntgen, hur vi röstar när vi står vid valurnorna. (TT)


Negativa sidor hos en politiker är viktigare för väljarna än positiva, bekräftar USA-forskning med hjälp av bland annat magnetröntgenbilder på hjärnan.

Och ju mindre man vet om en politiker desto viktigare blir utseendet.

Frågan om hur väljarna kan styras är högaktuell i USA med det pågående presidentvalet. Kanske gör kandidaterna till och med rätt när de baktalar varandra i sina kampanjer?

Att politikers utseende och framtoning är de avgörande första intrycken är välkänt. Men mekanismen som styr väljarna har hittills varit oklar. Därför har forskare vid ett par universitet i USA försökt råda bot på denna okunskap med två av varandra oberoende undersökningar.

Psykologiläraren Michael Spezio vid Scripps College i Claremont i Kalifornien och ekonomiläraren Antonio Rangel vid California Institute of Technology i Pasadena (Caltech) tog en magnetröntgenkamera på Caltechs hjärnforskningscentrum till hjälp för projektet.

Personerna som studerades fick se en serie med parvisa foton. Varje par visade två motståndare i ett kongressval. Vem ser mest kompetent ut att sitta i kongressen, vem kan man lita på? Det var ett par frågor.

Hotfulla förlorare

Resultatet jämfördes sedan med det verkliga valresultatet. Till exempel visade sig de, som i testet ansågs se hotfulla ut, också ha förlorat i valet. På magnetröntgenbilderna kunde forskarna se att det som väckte motvilja ökade aktiviteten i en viss del av hjärnan.

- Den delen är viktig vid bearbetning av känslor, positiva så väl som negativa, skriver Michael Spezio i vetenskapliga tidskriften Oxford Journals.

En av Spezios medförfattare, R Michael Alvarez som är lärare i statsvetenskap vid Caltech, konstaterar också att politiker försöker väcka känslor hos väljarna. Denna undersökning ger oss ett nytt perspektiv på hur mycket känslor betyder för väljarnas syn på kandidaterna.

Som främlingar

Ett för forskarna överraskande resultat är att negativa intryck bättre förklarar en valförlust än vad positiva förklarar en seger. Och Spezio tycker att resultaten överensstämmer med hur människor betraktar främlingar, något som är dokumenterat tidigare.

- Människor prioriterar negativ information om utomstående, de som inte tillhör den egna gruppen.

Han påpekar att de som deltagit i undersökningen vetat lite om politikernas åsikter och bakgrund. Ju mindre de visste desto viktigare blev känslorna. En väljare som inte vet något om en kandidat tycker att denne ingår i gruppen utomstående.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

1 timme sedan
USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.