Spermabrist i England

Rädsla för brist på spermadonatorer i England


Experter manar till handling för att ta tag i problemet med bristen på spermadonatorer i Storbritannien, skriver brittiska Independent.

Sedan 2005 är det förbjudet med anonyma spermadonatorer i Storbritannien, vilket gör att barn nu kan söka sina biologiska föräldrar så snart de fyllt 18 år.

Lagförändringen har beskyllts som en av orsakerna till den kraftiga nedgången av brittiska spermadonatorer sen 1990-talet, och färre kvinnor än någonsin väljer att föda barn med hjälp av en donator.

Ledande experter inom området menar att det behövs handling för att öka möjligheterna att donera sperma. Den nuvarande gränsen på antalet familjer som kan skapas genom en enskild donator är tio stycken, vilket experterna menar är en godtycklig gräns.

Dr Mark Hamilton och Dr Allan Pacey från British Fertility Society vädjar efter mer "spermadelande", och säger till Independent att runt 4 000 brittiska patienter är i behov av donerad sperma varje år. Därför behövs ett minimum av 500 nya donatorer varje år, för att tillfredsställa behoven, menar de båda doktorerna.

- För närvarande strävar många kliniker efter att rekrytera donatorer. De har långa väntelistor för de som behöver hjälp, de har höga kostnader och i några områden har de tvingats lägga ner servicen helt och hållet, skriver experterna i British Medical Journal.

De båda doktorerna eftersträvar också bättre marknadsföring till potentiella donatorer, ökad effektivitet och mer konventionella öppettider på klinikerna.

Enligt Dr Mark Hamilton vill några män bara vara potentiella fäder till en handfull barn, medan andra kan tänkas bli pappor till många fler.

I Holland, med en betydligt mindre befolkning än Storbritannien, är maxgräsen 25 barn, medan den i Frankrike är fem.

I Sverige är gränsen sex barn, men varje barn har också rätt att erbjudas syskonbehandling, vilket alltså innebär en maxgräns på totalt tolv barn per donator, enligt Karolinska Universitetssjukhuset.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!