Stockholm

Usama bin Lego

Legoliknande figurer som al-Qaida-terrorister upprör muslimer.


Läs mer

En rad nya legoliknande figurer lanseras lagom till jul av det amerikanska företaget Brick Arms.

Storsäljaren är en soldatfigur kallad Mr White, som har väldigt många likheter med en viss Usama Bin Laden, och andra al-Qaida-terrorister.

Leksaksfiguren, närmast identisk med de klassiska Lego-figurerna, är maskerad och beväpnad med granatkastare, attackgevär och ett koppel av handgranater. Muslimska ledare upprörs över leksaken, och menar att den är totalt avskyvärd.

– Den glorifierar terrorism, skaparna borde skämmas, säger Mohammed Shaffiq, från muslimska organisationen The Ramadhan Foundation, till brittiska The Sun.

– Vi borde förenas och jobba tillsammans mot terrorismen, men hur kan vi göra det när våra barn leker med såna här leksaker?

Leksaksfiguren kostar 14 dollar, motsvarande 113 kronor, att beställa från BrickArms hemsida. Företaget hoppas att det blir en storsäljare till julen.

Bland firmans övriga produkter finns bland annat legoliknande nazimajorer med SS-sigillet på bröstet.

Edie Friedman, orförande för Jewish Council for Racial Equality, säger:

– De här smaklösa leksakerna är något vi skulle klara oss väldigt bra utan, speciellt när det är så mycket spänningar i världen.

Officiella företaget Lego har i ett uttalande sagt att de inte har något samröre med de leksaker som BrickArms säljer, och att de inte haft någon kännedom eller gett sitt tillstånd för produkterna, skriver The Sun.

Klicka på pilarna för att se ett bildspel med andra kontroversiella legoskapelser!

Lego Nazi:

Lego Smokers:

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.