EU-ja till nya regler för leksaker

Användningen av kemikalier, doftämnen och tungmetaller begränsas.


EU-parlamentet röstade på torsdagen ja till regler som ska göra leksaker säkrare. Bland annat ska användningen av kemikalier, doftämnen och tungmetaller begränsas.

EU:s leksaksdirektiv är 20 år gammalt och många nya leksaker har tillkommit sedan dess, inte minst elektroniska. Till exempel införs nu regler som ska skydda barns hörsel från leksaker som låter mycket.

Tanken med reglerna är även att få bättre och tydligare varningstexter på leksaker. Lagstiftarna har också utformat regler för leksaker som följer med i livsmedelspaket.

Sverige och de nya direktiven

– Vi i Sverige har varit väldigt aktiva i förhandlingarna om det nya leksaksdirektivet och lämnat många förslag, som vi är väldigt nöjda med att vi har fått igenom, säger Wanda Geisendorf, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

Själv är hon mest nöjd med att det nu står klart och tydligt i lagtexten att man inte ska lägga hela ansvaret på föräldrarna att övervaka barnen, utan att leksakerna ska vara säkra i sig.

Kvävning är ett av av alla områden i leksakernas värld där reglerna har förbättrats. En leksak i godis, till exempel i ett kexpaket eller i ett chokladägg, ska enligt de nya EU-reglerna ligga i en speciell förpackning. Leksaken och godiset ska vara tydligt skilda åt. En annan ny regel är att leksaker för barn under tre år ska kunna tvättas.

– Nu återstår att se hur kommer det här att funka i praktiken. På papperet är det bra krav, men hur det blir i verkligheten återstår att se, konstaterar Wanda Geisendorf.

Frågan är. Kommer det populära kinderägget överleva de nya direktiven?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.