Bota vintertröttheten genom solljus

Blir du trött och hängig av vintermörkret? Gå ut i solen en stund.


Under vintertid försänks svenskarna i en djup dvala. De flesta går till arbetet innan solen gått upp, och befinner sig sedan på jobbet under de timmar då det är ljust. Resultatet blir att de flesta inte får mycket solljus, vilket gör oss trötta och hängiga. Värst är det för invånarna nära norra polcirkeln, som under vintertid får stå ut med nästan en månad utan solljus.

Vintertrötthet beror på att kroppen tillverkar mer melatonin när det är mörkt. Ljus reglerar hjärnans produktion av melatonin, som är kroppens eget sömnmedel. Melatoninproduktionen stiger på kvällen då solen går ner, för att få kroppen att inse att det är dags för sömn. När det sedan blir ljust sjunker produktionen – och vi vaknar.

– Merparten, 90-95 procent, upplever vissa symptom under höst och vinter. Men någonstans mellan 2-3 procent blir så pass dåliga att de behöver behandling, menar Baba Pendse, överläkare i psykiatri på Malmö allmänna sjukhus och en av Sveriges främsta experter på ljusterapi, enligt Stockholms Fria.

Men bristen på ljus gör också att produktionen av signalsubstanserna serotonin och dopamin sjunker. Konsekvenserna av detta kan bli problem med sömnen, aptiten och ökad ångestnivå. Även immunförsvaret försämras.

För den delen av befolkningen som bara blir en smula håglösa finns det ett receptfritt botemedel till hands. Det räcker med en liten promenad.

– För dem som bara blir lite påverkade räcker det att de går ut när det är ljust, då räcker så lite som tusen lux. Det kan man få på en promenad en vanlig vinterdag, säger Pendse.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.