Grattis Tintin 80 år

En av serievärldens största äventyrare och resande.


I dag fyller världens kändaste journalist hela 80 år. Hergés Tintin stoltserar med 24 seriealbum som ingår i både serievärldens och den europeiska litteraturens kanon.

Trots att reportern sägs komma från Belgien är han något av en kosmopolit. Ständigt på resande fot genom världens alla hörn och konflikter. Närvarande på Moskvas gator, djupt ner i havets botten, upp på Tibets berg och in i Sydamerikas skogar. Och alltid på de svagas sida och snabb att agera vid de orättvisor han möter.

Trots detta har Tintin alltid varit en platt personlighet med sina uttryckslösa prickar till ögon. Särskilt i kontrast till de andra i det stora persongalleriet som serien innehåller. Till och med hans följeslagare Milou har mera djup än Tintin.

Men det har inte hindrat tuppfrisyren från att bli älskad i generationer. Både en teveserie, en orkestersvit, flertalet designprylar i form av rymdskepp och en hajubåt i naturlig storlek har skapats med serien som förlaga.

Även här i Sverige har Tintin blivit oerhört populär. Flera av Tintins manliga vän Haddocks svordomar har blivit en del av de svenska uttrycken.

Många är de serietecknare som inspirerats av Tintin. Bland annat svenska serietecknare som Jan Lööf och .

Hergé har anklagats för att ha fascistiska åsikter då han verkade på en tyskvänlig tidning under den nazistiska ockupationen av Belgien. Enligt Economist har det hindrat hans popularitet de anglosaxiska länderna. Själv sa Hergé "Jag tittar, observerar och begrundar", i ett brev till en vän som funnits efter hans död 1983.

Någon form av upprättelse blir det när den judisk-amerikanska regissören Steven Spielberg ihop med Peter Jacksson har börjat en filmatisering av serien. Tintin får därmed en ny generation av äventyrslystna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!