Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Myror tål inte fusk

Nyheter | 26/01/2009 17:04

Myror är trogna sina samhällspositioner.

En ny studie visar att myror inte accepterar de individer i stacken som inte följer "lagen". Den myra som lägger ägg utan lov blir helt enkelt attackerad av sina egna.

I myrornas värld är det endast en så kallad drottning som lägger ägg. Därefter finns det otaliga olika arbetsuppgifter som en myra kan ha. Men nyligen har forskare märkt att det finns enskilda myror som avviker från sin huvudsakliga syssla, med risk för sitt liv.

Den myra som lägger ägg och inte är stackens drottning, blir helt enkelt attackerad av drottningens beskyddare. Det är ett samhällsfusk som helt enkelt inte accepteras.

Studien genomfördes genom att måla en oskyldig myra med en särskild typ av kolväte som en myra utsöndrar vid reproduktion. De övriga myrorna gick då till anfall direkt.

– Den här studien var en riktigt bra demonstration att det inte finns något sätt att dölja att du fuskar, vilket samhälle du än fuskar i, säger myrstuderande doktoranden Rebbecca Clark enligt ASU.

Skrivet av: