Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äldre fäder ger korkade ungar

- 10/03/2009, 12:25 -

Nu studie kommer med alarmerande data.

Det har länge varit känt att barn till äldre kvinnor löper en större risk att födas med downs syndrom. Nu visar forskningsresultat från Australien att barn till äldre fäder gör sämre ifrån sig på intelligenstest.

– Vi behöver nu korrigera den allmänna uppfattningen att det bara är kvinnans ålder som räknas. Vi får in mer bevis för att faderns ålder är precis lika viktig, säger John McGrath, professor vid Queenslands universitet, till News.com.au.

Studien analyserade data från 33 000 barn och fädernas ålder sträckte sig från 14 till 64 år. Barnen som deltog fick genomföra kognetiva tester vid en ålder av åtta månader, fyra år och sju år. Resultatet visade att barn till äldre fäder gjorde sämre ifrån sig överlag.

Studien pekar inte på att det finns någon kritisk ålder där förfallet börjar utan talar mer för en generell försämring efter ålderslinjen.

John McGrath menar att spermierna är boven i dramat.

– Vi tror att äldre män utvecklar fler mutationerna i spermacellerna, säger John McGrath, till News.com.au.

Det återstår att se hur stort genomslag studien kommer att få. Resultatet lär ju vara måttligt populärt.

Skrivet av: