Gräsrökare drabbas av nytt syndrom

Illamående, buksmärtor och kräkningar. Dessa plågor kan drabba kroniska cannabisrökare.


Enligt nya forskarrön kan kroniska cannabisrökare drabbas av ett helt nytt syndrom. "Cannabinoid hyperemesis" ger rökaren kraftigt illamående, buksmärtor och konstanta kräkningar. Dessutom drabbas de av tvångsmässigt badande. Detta tros lindra illamåendet.

– Vuxna män som vrider sig av smärta och svettas enormt, som kräks var trettionde sekund och som vill bada hela tiden. Symptomet har ett dramatiskt sätt att presentera sig på, menar läkaren David Caldicott, enligt nyhetsbyrån AAP.

Symptomet upptäcktes först bland en grupp tunga narkotikamissbrukare i Australien 2004, men man har också upptäckt fall i USA.

Nyheter24 har talat med en erfaren cannabisrökare, som aldrig hört talas om tillståndet.

– I Sverige är detta inget som vi märkt av, jag har väldigt stor bekantskapskrets av folk som röker på och jag har aldrig hört talas om det. Det har väl inte kommit till Sverige än, det kan ju röra sig om ett virus, säger 23-åringen till Nyheter24.

– Sedan är det också sjukt annorlunda förutsättningar i Australien och USA än i Sverige, så de påverkas väl annorlunda än vi gör. Jag röker på hela tiden och jag mår fan inte illa. Jag mår bra, menar han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!